2 av 3 barn sikres feil

Slik skal barna sikres i bilen.

Slik skal barna sikres i bilen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bare 35 prosent av barn i alderen 1 til 4 år sitter i bakovervendt sete i bilen. Utviklingen gjør Trygg Trafikk bekymret.

DEL

En landsomfattende undersøkelse gjennomført av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If våren 2012 viser at 78 prosent av ettåringene sitter sikret bakovervendt i bilen, skriver Stavanger Aftenblad.

Andelen stuper for hvert år barna blir eldre. Blant toåringene sitter kun 41 prosent bakovervendt, mens treåringene sikres dårligst. Her er andelen helt nede i 11 prosent.

– Forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor. Det kan faktisk dreie seg om et blåmerke eller en brukket nakke, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Hun mener den positive utviklingen de siste årene har stoppet opp og at altfor få barn sikres tryggest mulig i trafikken. I undersøkelsen kommer det fram at 7 prosent av barna satt ulovlig sikret. 5 prosent hadde ikke vekttilpasset barnesete, mens 2 prosent satt helt løst i bilen.

– At 7 prosent velger å kjøre med barna ulovlig sikret i bil, viser enten manglende omsorg for barna eller en manglende risikoforståelse, sier Øyen.

34 anmeldt

34 førere ble i helga anmeldt av Statens vegvesen for ikke å ha sikret barna i bilen. Statens vegvesen gjennomførte i helga bilbeltekontroller over hele landet.

1.083 personer ble ilagt gebyr for å ikke bruke bilbelte. Samtidig ble 34 bilførere anmeldt for å ikke ha sikret barn som satt i bilen.

- At så mange førere ikke sørger for sikre barna - det er alvorlig, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen.

Tallene fra helgas kontroller er omtrent på samme nivå som tidligere.

Det er påbudt å sikre barn i bil, og Statens vegvesen har mulighet til å anmelde førere som ikke gjør dette når barna er under 14 år. Statistikk viser at 40 prosent av de som omkommer i bilulykker ikke brukte bilbelte. (ANB-NTB)

Artikkeltags