Båtfolket slurver

Båtfolket er usikre på enkle lover og regler, viser undersøkelse.  De som ferdes på sjøen bør sette seg bedre inn i gjeldende lovverk, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring

Båtfolket er usikre på enkle lover og regler, viser undersøkelse. De som ferdes på sjøen bør sette seg bedre inn i gjeldende lovverk, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Småbåtskippere avslører manglende kunnskap om både promillegrensen til sjøs, båtførerbevis og båtforsikring. Kan du «båtreglene»?

DEL

Båtfolket roter ikke bare med hva som er styrbord og babord. De er også usikre på enkle lover og regler, og hvordan de best kan sikre seg mot uhell, ifølge en undersøkelse Respons har gjort for DNB Skadeforsikring.

– De siste årene har det blitt en skjerping av kontroller og en innstramming i lovverket for båtførere, men det er ikke alle som har fått med seg dette, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i en pressemelding.

Tre av fire båteiere sier de aldri nyter alkohol når de fører båt, ifølge undersøkelsen. Men ikke alle er klar over hva promillegrensen er på havet.

– I dag er promillegrensen for fritidsbåter 0,8, men bare en av tre er klar over at dette er grensen. Fartøy over 15 meter har en promillegrense på 0,2, som i prinsippet betyr nulltoleranse mot alkohol, sier Eger Mollestad.

Fyll og fart er den viktigste årsaken til at det skjer altfor mange alvorlige småbåtulykker. Skadelederen anbefaler alle båtførere til å holde seg edru bak roret.

– Båtførere som nyter alkohol til sjøs, bør være oppmerksom på at de kan risikere å bli straffeforfulgt selv om promillen er under 0,8, sier Eger Mollestad.

Er du født 1.1. 1980 eller senere og skal føre fritidsbåt med lengde over 8 meter eller motor med effekt på mer enn 25 HK, er du pliktig å ha båtførerbevis. De som er født tidligere enn 1.1.1980 slipper.

– Våre tall viser at fire av ti båtførere har tatt båtførerprøven, men vi oppfordrer likevel alle båteiere til å friske opp sine kunnskaper på sjøen, og gjerne med et kurs, mener Eger Mollestad.

Hun minner om at alle båteiere er pliktige å ha redningsvest til alle som er om bord.

Årlig omkommer i gjennomsnitt 33 personer i fritidsbåtulykker, og de siste 12 årene har 242 mennesker omkommet uten flytevest ifølge Sjøfartsdirektoratet

DNBs tall viser at en av fire båteiere mangler båtforsikring som dekker uhell når de ferdes til sjøs.

– Det er viktig å tenke på at du kan påføre for eksempel svømmere, padlere og andre båter stor skade hvis du kolliderer. Er skaden ditt ansvar, risikerer du å bli stilt personlig økonomisk ansvarlig. Alle båteiere bør minimum ha ansvarsforsikring.

Eiere av verdifulle båter bør tegne båtskadeforsikring som dekker brann, tyveri og andre skader på båten, oppfordrer skadelederen.

– Forsikringsselskapene hadde totalt nesten 10.000 innmeldte saker i fjor, til en kostnad av 443 millioner. De siste årene har det årlig blitt registrert rundt 2.000 tyverier av båter, båtmotorer og annet utstyr, sier Anne Stine Eger Mollestad.

Erstatningsutbetalingene for tyveri var på 83 millioner kroner siste år, viser innrapporterte tall fra forsikringsselskapene til Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO). (ANB)

Artikkeltags