Flere blir tatt i kontroller

Artikkelen er over 5 år gammel

Ny teknologi sørger for at flere som kjører ulovlig blir tatt. Og smuglere bør heller ikke føle seg trygge.

DEL

Det lille oblatklistremerket på skiltene var beviset på at bilistene hadde alt i orden når de var ute på veiene. Dette klistremerket som så dagens lys i 1993 er nå historie, men det betyr ikke at de som kjører ulovlig går en «tryggere» tid i møte. Snarere tvert om. Statens vegvesen er på full fart inn i framtiden, og ny teknologi sørger for at stadig flere havner i garnet.

– Vi vinker bare inn de kjøretøyene som skulle vært avskiltet og som dermed kjører ulovlig. Bilister som har alt i orden, merker ikke noe til kontrollen, sier avdelingsdirektør Kari Aamot i Statens vegvesen.

Dette gjøres enkelt og greit ved bruk av skiltlesere langs veiene og i bilene. Vegvesenets kameraer skanner skiltene når bilistene passerer, og i brøkdelen av et sekund får kontrollørene tilbakemelding fra ulike databaser om alt er ok.

Per i dag har vegvesenet 23 slike kontrollposter – to stasjonære og 21 mobile installert i etatens biler.

– Alle er for eksempel ikke klar over at det er bruksforbud på en bil hvis den ikke har vært til EU-kontroll i tide, sier Aamot.

Skannerne kan også brukes til mer enn å lese av bilskilt. Smuglere bør for eksempel frykte det nye «våpenet». Et prøveprosjekt som strakk seg over et halvt år ved åtte grenseoverganger ga umiddelbare resultater for tollerne.

– I prøveperioden stanset vi langt flere forsøk på smugling. Økningen var stor innen alle kategorier; alkohol, narkotika, kjøttvarer og levende dyr, sier Asle Farberg, avdelingssjef i grensekontrollavdelingen i tollregion Øst-Norge.

Spesielt alkoholsmuglere har fått en sur bismak på grunn av skannerne.

– Vi gjorde 45 prosent flere alkoholbeslag på ubetjente grenseoverganger. Det er en signifikant oppgang, sier Farberg.

Ikke betalt årsavgiften?

Nå kan tollvesenet selvsagt ikke se på skiltet om bilene er lastet med alkohol. Men de har en annen metode for å avsløre smuglere.

– Ser vi for eksempel en tungt lastet polskregistrert lastebil på Kornsjø, gir det oss et tegn på at vi bør reagere, forklarer Farberg.

Og til de av dere som har skippet årsavgiften ettersom oblatene ikke lenger er nødvendig: hold dere unna grensepasseringene. For også tollvesenet holder et øye med skiltene.

– Fra mandag 18. juni begynte vi vår aktive kontroll. I likhet med vegvesenet vil vi bruke mobile kontrollposter for å avdekke om bileiere har betalt årsavgiften eller ei, sier Farberg. (ANB)

Artikkeltags