– Flere ladere nå!

Det finnes i dag rundt 7.000 elbiler på norske veier. Nå tar Norsk elbilforening til orde for flere ladestasjoner.

Det finnes i dag rundt 7.000 elbiler på norske veier. Nå tar Norsk elbilforening til orde for flere ladestasjoner. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vår nye samferdselsminister Marit Arnstad må sette opp farten på etablering av flere ladeplasser for elbil.

DEL

Snorre Sletvold, leder i Norsk elbilforening, mener en raskere utbygging av ladeplasser må til for å nå Stortingets målsetting om 50.000 elbiler innen 2018. Derfor er han raskt ute med å oppfordre den nye samferdselsministeren Marit Arnstad til å få bygd flere ladeplasser for elbil, spesielt hurtigladeplasser.

– Om vi får en godt utbygd infrastruktur for hurtigladere, kan landets elbilister også ta ferieturen med utslippsfri bil. I Danmark er man kommet lenger på utbyggingen av hurtigladestasjoner, og man kan allerede i dag ta turen til Legoland med elbil, sier Sletvold.

Idag organiserer Elbilforeningen mer enn halvparten av alle landets elbilister. Foreningen vil rette en takk til tidligere samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

– Magnhild Meltveit Kleppa åpnet Norges første hurtiglader for elbil i fjor, og i løpet av 2012 vil om lag 70 hurtigladestasjoner være på plass rundt om i Norge. Som øverste sjef for Transnova har Meltveit Kleppa også sørget for at dagens elbilister har mulighet til å lade bilene sine på over 3.200 ladeplasser, sier Sletvold.

Og nå er det altså såkalte hurtigladere som står på agendaen. Med hurtigladere kan man fylle opp batteriene i løpet av en halvtime. Normal lading tar mellom seks og åtte timer.

Dagens elbiler har en rekkevidde på omkring 150 km under optimale forhold. Lederen for Norsk elbilforening mener et godt utbygd nettverk av ladestasjoner vil gjøre elbilen aktuell for flere.

– Vi oppfordrer nå den nye samferdselsministeren til å sørge for at det er nok strøm tilgjengelig for de som ønsker å etablere hurtigladere. I enkelte deler av landet må strømnettet oppgraderes for å få dette til, sier Sletvold.

Men Norsk elbilforening mener det er vanlige ladeplasser det er mest behov for, fordi i daglig bruk står elbilen normalt parkert så lenge at normal lading er tilstrekkelig.

– Beregninger viser at det er behov for en halv offentlig ladeplass per elbil i tillegg til ladeplasser folk har hjemme eller på jobben. Utbyggingen må følge takten i elbilsalget og den geografiske fordelingen av elbiler, sier Sletvold.

Det finnes i dag rundt 7.000 elbiler på norske veier. Elbiler står for rundt to prosent av nybilsalget i Norge. (ANB)

Artikkeltags