Høye asfalt-gebyrer

Konkurransetilsynet har ilagt Veidekke og NCC gebyrer på henholdsvis 220 og 140 millioner kroner for ulovlig samarbeid i Trøndelag.

Konkurransetilsynet har ilagt Veidekke og NCC gebyrer på henholdsvis 220 og 140 millioner kroner for ulovlig samarbeid i Trøndelag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Konkurransetilsynet har ilagt Veidekke og NCC gebyrer på henholdsvis 220 og 140 millioner kroner for ulovlig samarbeid i Trøndelag.

DEL

Veidekke får amnesti og slipper å betale.

Tidligere er begge selskapene varslet om at de kunne få gebyrer i denne størrelsen, og nå er det endelige vedtaket klart, opplyser Konkurransetilsynet tirsdag.

– Dette er et grovt brudd på konkurranseloven, og vi har derfor ilagt høye gebyrer, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer.

NCC har foreløpig ikke avgjort om selskapet vedtar gebyret, eller om saken må bringes inn for rettssystemet.

– Vi har nettopp fått konklusjonen. Vi skal behandle saken internt, og vi ønsker ikke å kommentere den nå, forteller kommunikasjonssjef Tor Heimdahl i NCC Roads til NTB.

Samarbeidet omfatter markedsdeling, pris- og anbudssamarbeid og utveksling av annen strategisk informasjon i forbindelse med asfaltanbud i Trøndelag i perioden 2005-2008.

Bakgrunnen for amnestiet til Veidekke er at selskapet selv gikk til Konkurransetilsynet med opplysninger som førte til at saken ble avdekket

– Konkurransekriminalitet er svært vanskelig å avsløre. Ordningen med amnesti har avgjørende betydning for vår mulighet til å avdekke saker om skjult samarbeid mellom konkurrenter, sier konstituert juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet.

Hun understreker at det kun er det selskapet som kommer først til Konkurransetilsynet med opplysninger, som kan oppnå fullt fritak for gebyr.

Det endelige vedtaket dreier seg om et samarbeid mellom Veidekke og NCC i forbindelse med tilbud til Statens vegvesen og Trondheim kommune. De to selskapene fordelte kontraktene mellom seg ved å utveksle informasjon om hverandres priser, ifølge Konkurransetilsynet.

Tilsynet varslet gebyr også for tilsvarende samarbeid i Møre og Romsdal i 2006. Denne saken er imidlertid lagt bort.

Veidekke opplyser i en børsmelding at selskapet beklager bruddet på konkurranseloven, men er tilfreds med konklusjonen om at lovbruddet ikke er et utslag av en ukultur i selskapet.

– Etterforskningen har bekreftet at det er én person som alene står bak ulovlighetene, og vedkommende er ikke lenger ansatt i selskapet, sier konsernsjef Terje R. Venold.

Vurderer søksmål

Fra Vegvesenets side kan bli aktuelt å søke erstatning for økonomisk tap. I tillegg vil det bli gjennomført en gransking av asfaltbransjen, noe som hele bransjen har stilt seg bak.

– Ytterligere konkrete tiltak mot de to berørte selskapene vil være avhengig av hva vi finner i Konkurransetilsynets vedtak og underlagsmateriell, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen i en kommentar.

Artikkeltags