1 av 3 mangler båtforsikring

En tredel av de spurte sier at de ikke har båtforsikring.

En tredel av de spurte sier at de ikke har båtforsikring. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det kan koste deg dyrt, advarer båtekspert.

DEL

Ifølge en undersøkelse YouGov har gjennomført for Codan Forsikring  er det bare 57 prosent av båteierne som har egen fritidsbåtforsikring. Omtrent en tredel sier de ikke har forsikring, mens 15 prosent ikke vet om båten de bruker er forsikret.

- Båtene er større og dyrere enn før, og mange har flere båter. Både antall skader og utbetalingene ved hver skade er i kraftig vekst. Det sier Stein Victor Svendsen, fagansvarlig for båt i Codan Forsikring.

Fra 2000 til 2014 er utbetalingene i forbindelse med båtskader mer enn doblet. Det viser tall fra Finans Norge.

Hvert år melder forsikringskundene inn ca 10.000 skadetilfeller. Den største posten er havari, som utgjør halvparten av skadetilfellene og også ca halvparten av utbetalingene.

Totalt ble det utbetalt 477 millioner som følge av skader i fjor. Dette er en økning på 15 prosent fra året før.

- Ifølge vår undersøkelse har hver femte båtfører gått på grunn minst én gang, og grunnstøtinger er også en av de store utgiftspostene. En grunnstøting blir ofte veldig dyrt, med skader på både motor, ror og skrog – i tillegg til berging.

Har du ikke forsikring, blir det fort slutten på båtdrømmen, advarer Svendsen.

Det er Trøndelag og Nord-Norge som har flest uforsikrede båter, mens det er de eldste båteierne som er flinkest til å forsikre båtene sine. Mens syv av ti båteiere over 50 år har forsikret båten, har under halvparten av de under 35 gjort det samme.    

Av de som har tegnet forsikring har 43 prosent full kasko og 31 prosent delkasko. 4 av 10 båteiere har tegnet ansvarsforsikring på båten. Ansvarsforsikring er ikke påbudt for båter.

- I motsetning til på land er det ingen krav om at man må ha ansvarforsikring på sjøen, så det er ikke overraskende at mange dropper det. Men ansvarsforsikringen er en rimelig forsikring, og det kan koste dyrt å droppe den. Volder du skade på andres eiendom, det være seg at du skader en annen båt, brygge eller i verste fall er skyld i personskade, er det du selv som må punge ut, avslutter Svendsen. (ANB)

Artikkeltags