Dette kan koste deg lappen

Du kan miste førerkortet dersom du ikke tar deg tid til å skrape frontruten.

Du kan miste førerkortet dersom du ikke tar deg tid til å skrape frontruten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Du må ta deg tid til å skrape frontruten.

DEL

Veitrafikkloven er helt klar. Den som kjører skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider. Det betyr at snø, is, dugg eller annet ikke skal hindre eller redusere sikten og trafikksikkerheten.

– Jo mindre du ser, desto større er risikoen for å miste førerkortet, sier sjef Runar Karlsen i Utrykningspolitiet (UP).

Fort gjort

Det er ikke bare er bilen som kan få skader. Du setter også andres liv i fare.

– Det spiller ingen rolle om du bare skal en tur i butikken. En bil full av snø og is kan koste deg lappen, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

– Ingenting haster så mye at du ikke kan ta deg tid til å skrape. Det tar tross alt ikke mer enn et par minutter, sier hun.

Forelegg

Ifølge UP er forenklet forelegg den vanligste reaksjonen når folk ikke tar seg bryet med å skrape rutene skikkelig. Boten er vanligvis 2.000 kroner, men du risikerer også å miste lappen på stedet.

Et minimumskrav for å unngå forelegg er at vindusviskerområdet skal være skrapt.

– Det hjelper ikke å skrape frontruten for is dersom du har null sikt på grunn av dugg på innsiden, påpeker Karlsen.

Du må selvfølgelig også ha utsikt til sidene, ved siden av at både speil og bakrute må være i orden.

Lappen ryker

Dersom sikten framover og til sidene er sterkt begrenset, vil du bli anmeldt.

– Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 5.000 kroner og oppover. I tillegg fastsettes ofte et tap av førerretten på tre måneder eller mer, opplyser Karlsen.

Dersom mangel på sikt er årsaken til en alvorlig trafikkulykke, skal det vurderes å reise tiltale. Det vil for eksempel være tilfellet dersom føreren av et kjøretøy med sterkt nedsatt sikt forårsaker en dødsulykke.

Jo mindre du ser, desto større er risikoen for å miste førerkortet.

Runar Karlsen, sjef i Utrykningspolitiet (UP).

– Krasjer du, og det er sammenheng mellom ulykken og slurv med skraping, vil det selvfølgelig kunne gi redusert forsikringsutbetaling, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.

Late foreldre

Forenklet forelegg den vanligste reaksjonen når folk ikke skraper rutene skikkelig, ifølge UP-sjef Runar Karlsen.

Forenklet forelegg den vanligste reaksjonen når folk ikke skraper rutene skikkelig, ifølge UP-sjef Runar Karlsen. Foto:

I mange tilfeller er det snakk om foreldre som kjører barna til skolen, uten å ta seg tid til å skrape vinduene først. Latskapen kan være livsfarlig.

– På veiene rundt skoler og i boligområder er det ekstra viktig med god sikt i alle retninger, sier UP-sjefen.

Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inneklima i bilen, får du også is på innsiden av rutene.

Ifølge 2015-statistikken fra Statens Innkrevningssentral skrev UP ut 93 forenklede forelegg til sjåfører av kjøretøy som ikke hadde tilstrekkelig sikt i fjor. I tillegg kommer en rekke anmeldelser for de groveste tilfellene. (ANB)

Artikkeltags