Dette skulle vel ikke være mulig

Militærkjøretøyet står fast i lysløypa bak Trøgstad fort.

Militærkjøretøyet står fast i lysløypa bak Trøgstad fort. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Militærkjøretøyet kjørte seg fast i lysløypa.

DEL

[Smaalenene.no]  Øvelse Oslofjord er i full gang. Men alt har ikke gått helt etter planen. I hvert fall ikke for en av terrengkjøretøyene som for tiden er i Trøgstad i Østfold.

I en trimløype i skogen kjørte man seg fast. Der har kjøretøyet blitt stående, selv om personellet har forsøkt å få den opp av hullet igjen.

Det tilhører Hans Majestet Kongens Garde.

Da Smaalenenes Avis var på stedet, ble vi først nektet av en væpnet vakt å fotografere gardens blunder, men fikk komme til etter en diskusjon. Uhellet har påført trimløypa - som er laget på dugnad - en del skader.

Ikke fornøyd

Ordfører Ole Andre Myhrvold forventer at Forsvaret reparerer og rydder opp etter seg. Han er ikke fornøyd med øvingsledelsen.

- Informasjonen i forkant av Operasjon Oslofjord er langt fra god nok. Vi har fått tilbakemeldinger på at turgåere blir nektet å gå i området. Akkurat sånne ting hadde vært greit å få avklart før de starter, sier Myhrvold.

Smaalenenes Avis snakket med flere turgåere som hadde fått beskjed om å holde seg unna deler av løypenettet, i tillegg til selve det gamle militære området på Trøgstad fort. Dette området er for øvrig nå eid av kommunen.

Lover å rydde opp

Presse og informasjonsoffiser i Garden, Marthe Brendefur, sier at kjøretøyet som står fast i lysløypen er en såkalt SISU. Et hjulgående pansret kjøretøy.

– SISUen er et terrengkjøretøy, som er robust og kommer seg godt fram i terrenget. I Trøgstad var vi uheldige med vurderingen av bakken. Det var litt våtere enn det så ut litt tidligere på dagen. Derfor satte kjøretøyet seg fast, sier Brendefur.

SISUen har sunket litt ned i bakken og offiseren legger ikke skjul på at det har kommet noen hull i lysløypen.

– Det synes på stien akkurat der kjøretøyet står fast. Men vi skal gå over stedet å gjøre det så fint som mulig igjen. Under slike øvelsessteder prøver vi å lage minimalt med skader. Vi prøver å få det til å se ut som vi aldri har vært der. Av og til skjer det uforutsette ting, og vi skal sette i gang arbeidet med å tett hullene, sier Brendefur.

Hendelsen var heller ikke bare negativ.

– Uventede uhell kan også skje i strid. Derfor er slike uhell veldig god trening for oss. Det er viktig at vi kommer fort opp av slike hull, slik at vi kan beskytte folket på best mulig måte, konkluderer hun. (ANB)

Artikkeltags