Du må ikke vente til 1.november

Slik kan været bli på fjellet i høstferien. Da er det en fordel å ta sine forholdsregler.

Slik kan været bli på fjellet i høstferien. Da er det en fordel å ta sine forholdsregler. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det kan nemlig komme snø på fjellet i høstferien.

DEL

Høstferien starter for mange denne helgen, og det blir trangt om plassen over fjellovergangene. Der er det allerede meldt snø.

– Mange tror at de ikke har lov å skifte til vinterdekk før 1. november. Men det er feil, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

– Du har lov å skifte til vinterdekk, både med og uten pigger, dersom føret tilsier det, sier hun, og minner om at bremselengden øker når det er glatt.

Slettemoen ber bilistene tilpasse kjøringen etter forholdene. Det siste året har det vært en økning i antall materielle skader på kjøretøy på 4,5 prosent.

Forsikringsbransjens offisielle statistikk (TRAST) viser at det var skader for 470 millioner kroner, basert på 29.035 materielle skader i høstferiemåneden oktober i fjor. Av disse var 6.618 såkalte eneulykker, med bare en bil involvert, mens 1.027 var møteulykker og 853 ulykker skjedde i forbindelse med forbikjøring.

– Uansett føre skal du kjenne bilen din og signalene den gir, og dermed unngå å få problemer eller komme i en nødsituasjon. Det er for sent å senke farten når bilen ligger i grøften, påpeker Heidi Tofterå Slettemoen.

Vinterdekk bør legges på så snart temperaturen kan komme under 5 plussgrader.

– Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre, understreker hun.

– Husk at alderen tar knekken på dekk, ikke bare antall kjørte kilometer og ren slitasje. Dekk er ferskvare, sier Heidi Slettemoen, og forteller at gummien i vinterdekk skal være myk for å ha et optimalt veigrep.

– Etter hvert som årene går, blir gummien hardere. Selv om spor-dybden er godt innenfor det lovlige, så kan gummien ha blitt hard etter kun tre-fire år. Det gjør dekkets egenskaper dårligere, sier Slettemoen.

PS! Piggdekk kan benyttes fra og med 15. oktober til 1. mai i Norges tre nordligste fylker. For andre fylker gjelder fra og med 1. november til og med første søndag etter påske. Men du skal altså se an forholdene.

(ANB)

Artikkeltags