Farlige fartsforskjeller

Fartsforskjellen kan bli stor mellom de myke trafikantene som deler gang- og sykkelveier. Dette gjør det ekstra viktig å se seg for, bruke hørselen og vise tegn.

Fartsforskjellen kan bli stor mellom de myke trafikantene som deler gang- og sykkelveier. Dette gjør det ekstra viktig å se seg for, bruke hørselen og vise tegn. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fartsforskjeller mellom ulike typer trafikanter skaper farlige situasjoner.

DEL

– Slike sammenstøt kan føre til alvorlige skader og det er all grunn til å være varsom, sier fagsjef Mats Sæterkvist i Storebrand.

Når forskjellige typer trafikanter deler veien, er det ekstra viktig å se seg godt for enten du går, sykler eller kjører bil.

– Noen av de farligste situasjonene oppstår når trafikanter med ulik fart kommer i kontakt med hverandre, fastslår Sæterkvist.

Fartsforskjellen kan bli stor mellom de myke trafikantene som deler gang- og sykkelveier. Dette gjør det ekstra viktig å se seg for, bruke hørselen og vise tegn.

– Går eller sykler du med øretelefoner og musikken på full guffe, skrur du av en av trafikkens viktigste sanser, nemlig hørselen, hevder Sæterkvist.

Når du sykler på fortauet, skal syklingen ikke medføre fare eller være til hinder for de gående.

– Det er verdt å merke seg at passering av gående skal skje i gangfart. På gang- og sykkelveier har syklister og gående like rettigheter, forteller Sæterkvist.

Syklister har lov til å sykle i fotgjengerfeltet, men vær oppmerksom på at bilene ikke har vikeplikt for deg når du sykler der. Det gjelder bare hvis du går av sykkelen og triller den over gangfeltet.

Treningssyklister på vei til og fra jobb har en tendens til å veksle uanmeldt mellom fortau, vei, sykkel- og gangfelt. Barn og ungdom på sykkel kan opptre like overraskende, og tar gjerne den raskeste veien uansett hvilke regler som gjelder.

– Som bilist og syklist bør du ta ekstra hensyn til barn og unge på sykkel. De sykler ofte sammen, og da kan de være vel så opptatt av å holde følge med hverandre, som å følge med på trafikken. Det er slett ikke sikkert alle i sykkelfølget ser seg like godt for, advarer Sæterkvist.

Tall fra Trygg Trafikk og Transportøkonomisk Institutt viser at 4.500 syklister skades i trafikken hvert år. Vær spesielt forsiktig ved kryssing av vei og på steder der det er utkjørsler. Frodige hekker fører ofte til at syklistene kan komme veldig fort på.

Det er ikke bare treningssyklistene i trikot som sykler til jobb. Her finner vi også syklister i dress og skjørt. Disse følger nødvendigvis ikke sykkelsportens innarbeidede regler.

Det kan fort bli kjedekollisjon i sykkelfeltet om en gruppe «tour de finance»-syklister krasjer med en «brelettsyklist» som uforvarende svinger uten å gi signal.

– Uansett hvor ofte du sykler og hvilken fart du har, er det viktig å sette seg inn i sykkelreglene. Da blir veiene tryggere for alle, avslutter Mats Sæterkvist. (ANB)

Artikkeltags