– Gjør båten vinterklar

Nå er det på tide å gjøre båten klar for vinteren.

Nå er det på tide å gjøre båten klar for vinteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Gode råd om hvordan du sikrer at båten overlever vinteren uten skader.

DEL

Etter en lang sommer har tiden kommet for å la båten gå i vinteropplag. Uansett om den ligger på vannet gjennom vinteren eller skal opp på land, vil noen enkle forholdsregler hjelpe til med å unngå store og små skader mens vineren raser over landet.

– Jeg anbefaler alle båteiere å lage en sjekkliste som ligger i båten – gjerne laminert. Det er fort gjort å glemme viktige småting, sier Stein Victor Svendsen, fagansvarlig for fritidsbåt i Codan Forsikring.

Skader som oppstår gjennom vinteren har tre hovedårsaker, frost, snø eller vind. Norske båteiere er utsatt for alt dette i rikt monn.

– Skal båten på land, kan det lønne seg å starte vårpussen allerede på høsten. Det høres kanskje rart ut, men jo mer du gjør på høsten, jo mindre slitsomt blir arbeidet neste år, sierSvendsen.

Han påpeker at skitt og skjell som blir sittende på båten over vinteren, blir tyngre å få vekk. Starter du med arbeidet om høsten, går det raskere å få båten klar når du virkelig verker etter å komme på sjøen igjen.

Høsten og vinteren er høysesong for storm og sterk vind, og kan gjøre stor skade på båter både til lands og til vanns. Det er ofte stor forskjell på flo og fjære i vinterhalvåret, samt fare for springflo. Dette, sammen med at det ofte går lengre tid mellom hver gang man ser til båten, stiller ekstra krav til god fortøyning om båten ligger på sjøen.

– Ifølge en spørreundersøkelse mener 56 prosent av båteierne at de har sikret båten godt nok. Dessverre ser vi at stormskadene på fritidsbåter i opplag øker. Alle som har båten liggende ute om vinteren bør derfor ta seg tid til en ekstra sjekk når det er varslet ekstremvær, oppfordrer Svendsen.

Undersøkelsen viser også at 36 prosent av båteierne rykker ut for å sjekke fortøyningene, mens 34 prosent velger å ta båten opp på land ved ekstremvær.

Hele sommersesongen handler om hygge på vannet. Men om vinteren er nettopp vann en av båtens verste fiender. Vann som fryser til is kan gjøre stor skade både på rørsystemer og konstruksjoner.

Rørsystemer og tanker må tømmes for vann og septikk. Pass særlig på toalett og vask. Vannrester i rørene kan gi sprekker når det fryser på om vinteren.

 Vann kan også samle seg i presenninger og kalesjer dersom disse ikke er stramme, slik at regnvann renner ned fra båten. Regnvann som samler seg i søkk i presenninger blir veldig tungt, og kan gi setningsskader og i verste fall føre til at båten tipper over om den står på land.

For båter som ligger på vannet gjennom vinteren, kan snø tynge ned båten og den vil ligge dypere i vannet.

– Uansett hvor godt forberedt du er, kan uforutsette ting skje i løpet av vinteren. Derfor anbefaler jeg å ta en tur og se til båten et par ganger det neste halvåret for å forsikre deg om at alt er som det skal. Bor du langt unna der båten er, tilbyr de fleste marinaer å sjekke båten din. Det koster litt ekstra, men det er en billig forsikring mot stygge overraskelser når våren kommer, påpeker Stein Victor Svendsen. (ANB)

Artikkeltags