Gode råd om øvelseskjøring

Kristina Wien Stubberud og Svanhild Wien er klare for en dag med glattkjøring.

Kristina Wien Stubberud og Svanhild Wien er klare for en dag med glattkjøring. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sjekk hvilke regler som gjelder.

DEL

[Hadeland]  Sola skinner, himmelen er blå og Kristina Wien Stubberud er klar for glattkjøring på NAFs øvingsbane på Eggemoen i Buskerud. 17-åringen har øvelseskjørt både med trafikklærer Svanhild Wien og med foreldrene siden hun fylte 16 år. I desember fyller hun 18, og da er håpet at hun skal klare oppkjøring og dermed få førerkortet.

– Jeg er egentlig ganske nervøs når jeg øvelseskjører, men jeg slapper veldig godt av når jeg kjører med privat sammen med mamma, sier Wien Stubberud.

Trafikklærer Svanhild Wien forteller at det er ikke noen selvfølge at eleven har kjørt hjemme før hun eller han tar kjøreskoletimer.

– De aller fleste føler nok at de vil kjøre litt privat før man begir seg ut sammen med kjøreskolen. Men dette er absolutt ikke noe must. Det som er fint ved at eleven kommer rett til oss er at da kan vi bygge opp eleven selv og lære det grunnleggende i riktig rekkefølge, forklarer Wien.

Automat eller manuell?

– Jeg begynte å kjøre med automatgir, noe som gjorde at jeg slapp å konsentrere meg om noe annet en trafikken. Det synes jeg var en fin introduksjon, forteller Wien Stubberud som gikk over til å kjøre manuell da hun startet med kjøreskoletimer.

– Mange foreldre tror at man ikke kan øvelseskjøre med barna sine fordi man bare har en bil med automatgir hjemme. Å kjøre med automat kan være en fin start for mange. De fleste takler overgangen fra automat til manuell bra, og gjør de ikke det, så må jeg bare be dem om å stoppe med automatkjøringen, sier Wien.

Men hvilke lover og regler gjelder egentlig for øvelseskjøring?

– Jeg tror ikke alle er klar over reglene. Med bil så må du være 16 år for å øvelseskjøre. Du må også ha tatt trafikalt grunnkurs. Den som skal være ledsager må være minimum 25 år og ha hatt sammenhengende førerkort i fem år. I tillegg må bilen være merket bak med rød L og det skal være montert et ekstra speil til ledsager i bilen, forteller Wien.

– Eleven må også medbringe øvelsesbeviset sitt både under kjøring med skole og under kjøring privat

Og hva er reglene på moped?

– Her må du være 15 år for å øvelseskjøre og også her må du ha trafikalt grunnkurs. Ledsageren må selv kjøre motorsykkel. Det er ikke lov å sitte på eller kjøre etter i bil eller moped. Den som er med deg må kunne instruere deg via tovegs kommunikasjon og begge må ha på en refleksvest som viser bokstaven L på ryggen, forklarer Wien.

Flinke foreldre

– Jeg ser vel ikke så mange som kommer på moped og motorsykkel bak, men lettsykkel og motorsykkel bak er mer vanlig, forteller Wien.

Hun synes foreldre generelt er flinke til å kjøre med barna sine.

– Det er klart at det er noen vaner som eleven får som ikke er like bra, men jeg synes det er fint at foreldre og foresatte engasjerer seg og tar del i ungdommens ferd mot lappen, avslutter Wien. (ANB)

Artikkeltags