Hun bremser bilene med stemmen

Stemmen i den nye GPS-en Slow Down tilhører 11-åringen Emilie fra Akershus. Hun håper hennes stemme, som representant for alle landets skolebarn, skal få bilistene til å senke farten.

Stemmen i den nye GPS-en Slow Down tilhører 11-åringen Emilie fra Akershus. Hun håper hennes stemme, som representant for alle landets skolebarn, skal få bilistene til å senke farten. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Neste gang du kommer nær en skole, vil barnestemmen slå inn på GPS-en for å minne deg på å holde fartsgrensen.

DEL

«Fortsett rett fram i 100 meter,» sier GPS-en din, før en barnestemme bryter inn: «Og ta andre avkjøring i rundkjøringen.»

GPS-en gir deg denne uventede vekkeren fordi du befinner deg nærmere enn 200 meter fra en grunnskole. Der kan det være barn i nærheten som trenger at du følger ekstra godt med.

«Slow Down GPS» er utviklet av forsikringsselskapet If, og er en gratis GPS-app som kan lastes ned til alle smarttelefoner. Men i tillegg til å guide deg rundt i Norge som vanlige GPS-er, slår den automatisk over til en barnestemme når du nærmer deg en skole.

Trygg Trafikk er hvert år ute i forbindelse med skolestart for å minne bilistene om å være forsiktige.

- Fartsgrensen er som regel satt til 30 km/t rundt skolene fordi barn ferdes langs veien. Barn er ikke bare myke trafikanter, men også mindre oppmerksomme og mer uforutsigbare enn voksne, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Å holde fartsgrensen i 30-soner kan i en eventuell ulykke utgjøre forskjellen på liv og død. Mens 9 av 10 overlever en påkjørsel i 30 km/t, overlever bare 2 av 10 når farten økes til 50 km/t.

Stemmen bak GPS-en tilhører 11 år gamle Emilie fra Akershus. Hun håper hennes stemme skal få bilistene til å senke farten.

- Jeg håper stemmen min kan få folk i bilene til å tenke litt og passe på farten når det er barn rundt dem. Det er ikke så vanlig med en 11-åring på GPS-en, akkurat. Jeg tror de blir litt overrasket når de plutselig hører meg når de kjører og ikke en voksen mann eller dame! sier Emilie. (ANB)

Artikkeltags