Ikke bruk disse dekkene nå!

Brooms bilekspert Benny Christensen er blant dem som sterkt fraråder å bruke piggfrie vinterdekk på sommeren.

Brooms bilekspert Benny Christensen er blant dem som sterkt fraråder å bruke piggfrie vinterdekk på sommeren. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Altfor mange bruker fortsatt piggfrie vinterdekk.

DEL

[broom.no]  Å kjøre rundt med piggfrie vinterdekk på sommeren gir bilen din dramatisk dårligere kjøreegenskaper. Likevel er det svært mange som gjør det.  

En stikkprøve gjennomført av Vianor i juni viste at 28 prosent av bilene i Oslo og Trondheim fremdeles hadde piggfrie vinterdekk

I de fleste tilfellene skyldes det nok rett og slett latskap. Piggdekk må av, piggfrie dekk er det tydeligvis lettere å bare la stå på bilen, også utenfor sesong. 

Bøter og beslag

Men det er ikke bare kjøreegenskapene som blir påvirket hvis du bruker vinterdekk på sommeren. Skal du på bilferie nedover i Europa, kan dette gi deg seriøse problemer. 

Nå er det ikke lenger lov å kjøre med piggfrie vinterdekk i Italia på sommerføre, hvis vinterdekket ikke har en tilstrekkelig hastighetskode. Brudd på reglene kan medføre bøter på flere tusen kroner og beslag av vognkortet.

Høyere hastighetskode 

– Straffen for å kjøre på vinterdekk med utilstrekkelig hastighetskode i Italia er en bot på minimum 419 euro, maksimalt 1.682 euro. I tillegg blir vognkortet inndratt, og det er krav om at bilen må til teknisk inspeksjon for å få det tilbake, forteller Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dekk er merket med hastighetskoder, som viser hvilken makshastighet dekket er godkjent for. I Norden er piggfrie vinterdekk vanligvis merket med «Q», som betyr at de er godkjent for fart opptil 160 km/t.

– Mest sannsynlig skal bilen din egentlig ha dekk med en høyere hastighetskode, sier Engebretsen.

Ikke gjort i en fei

I vognkortet står den laveste godkjente hastighetskoden for dekk til bilen din. Du må altså ha dekk med samme eller høyere klassifisering enn det som er oppgitt. Hvis ikke kan det resultere i høye bøter og vognkortbeslag i Italia. Da venter flere dype hugg i reisekassen og en god del venting før du kan sette deg bak rattet igjen.

– Siden vognkortet beslaglegges må du i praksis også rekvirere bergingsbil for å frakte bilen til et dekkverksted. Der må du så skaffe dekk som er godkjente til bilen. Deretter må du få bilen inspisert og godkjent før du kan få tilbake vognkortet ditt. Her ryker det fort mange tusenlapper. Jeg vet ikke hvor lang tid det administrative rundt dette tar, men jeg ville ikke regnet med at det er gjort i en fei, sier Engebretsen.

Dette betyr hastighetskodene

Q = til 160 km/t
R = til 170 km/t
S = til 180 km/t
T = til 190 km/t
H = til 210 km/t
V = til 240 km/t
W = til 270 km/t
Y = til 300 km/t
ZR = over 240 km/t
ZR + (Y) = over 300 km/t

Artikkeltags