– Ikke parkér i garasje!

1,4 millioner er berørt av den siste tilbakekallings-kampanjen fra General Motors. Chevrolet Impala er blant dem.

1,4 millioner er berørt av den siste tilbakekallings-kampanjen fra General Motors. Chevrolet Impala er blant dem. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tilbakekaller 1,4 millioner biler på grunn av brannfare.

DEL

[broom.no]  Bil-giganten General Motors (GM) er nå i full gang med å tilbakekalle hele 1,4 millioner biler. Her handler det om mulig brannfare. Og mens man venter på å få utbedret bilen, har GM følgende oppfordring til eierne: Ikke parker bilen i en garasje!

Her frykter man at også bygninger kan ta fyr, hvis bilen skulle begynne å brenne. Og faren er absolutt reell. GM skal ha rapporter på hele 1.345 branner på disse bilene.

Det dreier seg om modeller fra 2004, og eldre. Ved hard oppbremsing, er det fare for at olje kan dryppe ned på eksosmanifolden. Er den tilstrekkelig varm, kan det føre til brann.

Mindre personskader

GM har kjent til problemet lenge, og har også tidligere tilbakekalt biler på grunn av dette. Men de har tydeligvis ikke klart å løse problemet fullt ut.  Det har nemlig vært en rekke rapporter om branner, også på biler som har vært inne til utbedring.

85 prosent av brannene skal ha startet når det ikke har vært noen i bilen. GM rapporterer om 19 mindre personskader relatert til dette.

– Problemet påvirker ikke bruken av kjøretøyet. Når dette har skjedd mens bilen kjører, har førerne rapportert om røyk fra motorrommet, sier GM selv i en uttalelse.

Ikke solgt nye i Norge

Bilene som er omfattet av tilbakekallingen er Pontiac Grand Prix fra 1997-2004, Chevrolet Impala fra 2000-2004, Chevrolet Lumina fra 1998-1999, Chevrolet Monte Carlo fra 1998-2004, Oldsmobile Intrigue fra 1998-1999 og Buick Regal fra 1997-2004.

Dette er biler som finnes i stort antall hjemme i USA. Her i Norge er de langt mer sjeldne.

– Ja, dette er modeller som ikke er solgt nye via importør her til lands. Men noen eksemplarer finnes også i Norge. Enten det er entusiaster som har tatt dem inn, eller de har kommet med på flyttelass, sier Brooms bilekspert Benny Christensen. 

Finne ut hva som skal gjøres

– Hva anbefaler du eierne av disse bilene å gjøre?

– Amerikanske National Highway Traffic Safety Administration har mer informasjon om dette på sin nettside. Jeg anbefaler å starte der. Det finnes også veldig mye informasjon om dette ute på nettet. Her må man rett og slett bare være litt detektiv. 

– Det er også absolutt mulig å henvende seg til GM direkte. Poenget er å finne ut hva som rent konkret gjøres med disse bilene. Så anbefaler jeg at de berørte tar med bilene sine til et verksted og får gjort det samme der, så fort som mulig, sier Benny. (ANB)

Sedanen Buick Regal er en av bilene som er omfattet av GMs siste store tilbakekalling.

Artikkeltags