Nå er det fokus på skoleveien

Nå er det skolestart, og det betyr som vanlig at UP vil være ekstra på vakt.

Nå er det skolestart, og det betyr som vanlig at UP vil være ekstra på vakt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

UP ser deg i dagene som kommer.

DEL

[broom.no]  Mandag braker det løs med skolestart, og ikke minst massevis av 6-åringer som skal gå til skolen for første gang. 

Det betyr at det er ekstra viktig å være oppmerksom i trafikken. De små barna kan både være vanskelig å se, de kan handle impulsivt og de klarer ikke alltid å tolke de inntrykkene de får i trafikken.

UP-sjef Runar Karlsen varsler at både UP og lokalt politi kommer til å være ekstra synlig på veien de neste dagene. Og oppfordringen er klar: Kjør aktsomt!

– Parkerte biler en utfordring

Tusenvis av barn skal ut på veien for å komme seg til skolen. Enkelte skoler har lagt forholdene til rette, både med gode gang- og sykkelveier, mens andre fortsatt har store og små utfordringer. 

Det betyr at bilister må være ekstra oppmerksomme.

– Parkerte biler kan være en utfordring for de yngste fotgjengerne. Vi må huske at de har langt mindre oversikt enn voksne. Mange biler er langt høyere enn gjennomsnittshøyden til en førsteklassing, som er 114 cm. Og selv om de ser biler som kommer, vet de ikke nødvendigvis hvordan de skal opptre, sier Karlsen.

Nedslående resultat

Den siste uken har det vært flere nedslående resultater i forskjellige trafikkontroller rundt om i landet. Blant annet ble det i løpet av en fire timers kontroll i Solemdalen i Romerike beslaglagt 7 førerkort og skrevet ut 21 forenklede forelegg.

– Jeg har vært med på dette i 8 år, og jeg har aldri opplevd å beslaglegge så mange førerkort og dele ut så mange bøter i løpet av én kontroll, sier politiførstebetjent Tor Rovik til RBnett.no.

Dette er bare ett av en rekke eksempler på grisekjøring i det siste, og et tydelig signal om at behovet for ytterligere tilstedeværelse i forbindelse med skolestart er nødvendig.

– Voksne har ansvaret

UP sender også en oppfordring til foreldrene, om at de må trene på skoleveien sammen med barna. 

– Vi som voksne har ansvaret for at barna kommer trygt fram og tilbake fra skolen, påpeker Karlsen.

Brooms egen bilekspert, Benny Christensen, har også noen råd å komme med til foreldre.

– Én ting er at vi må kjøre forsiktig, det skal vi naturligvis gjøre. Men det er også viktig at vi sikrer barna godt nok i bilen. Det trengs gode rutiner for forsvarlig bruk av sikkerhetsbelte og justering av barnestoler, sier Broom-Benny.

Dyrt

Det viktigste argumentet for å kjøre ansvarlig, er naturligvis egen- og andres sikkerhet. Men det kan også bli en svært kostbar affære, om du skulle være for hard med høyrefoten.

På typiske skoleveier, med 40-, 50- eller 60-sone, må du ut med 2.900 kroner om du kjører 11-15 km/t over fartsgrensen. Det øker til 4.200 kroner om farten er 16-20 km/t for mye – mens du lettes for 6.500 kroner om du bryter fartsgrensen med 21-25 km/t.

Og skulle du kjøre fortere enn 26 km/t over fartsgrensen i en av disse sonene, mister du lappen og får en enda saftigere bot. 

I tillegg til bøter får du dessuten prikker i førerkortet. Opp til 15 km/t over fartsgrensen i disse fartsgrensene er det to prikker. Fra 16 km/t og oppover er det tre. Får du åtte prikker i løpet av tre år, mister du sertifikatet i et halv år.

Så lett ryker lappen...

Artikkeltags