Nordkapp-Oslo på under én tank

Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink kom helt til Aust-Agder før bilen stoppet. Her før avreise fra Nordkapp.

Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink kom helt til Aust-Agder før bilen stoppet. Her før avreise fra Nordkapp. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Bilen stoppet ikke før de krysset grensa til Aust-Agder.

DEL

[Romerikes Blad]  Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink trodde de kunne kjøre fra Nordkapp til Oslo på én tank med diesel. Bilen stoppet ikke før de krysset grensa til Aust-Agder.

I løpet av én ukes kjøring både dag og natt klarte økokjøringsekspertene å sette verdensrekord.

På turen var det to forskjellige drivstoffrekordforsøk de satte ut på.

Først skulle de finne ut hvor lite diesel en personbil kan bruke mellom Lindesnes og Nordkapp, deretter skulle de komme seg til fra Norges nordligste punkt til Oslo på én tank med diesel.

Brukte fire dager

Natt til mandag 17. august satte de i gang. Det første forsøket skulle gå over 2.531 kilometer, fra sør til nord.

På torsdag kom de fram til Nordkapp med et totalt forbruk på 73,5 liter diesel. Det utgjør et snittforbruk på 0,29 liter per mil.

Bilen de brukte på turen var en standard Ford Focus med en 1,5 liters dieselmotor.

– Alt gikk knirkefritt og vi hadde en fantastisk reise i et fantastisk vær. Totalt har vi kjørt 5.000 kilometer på én uke, og vi kunne ikke håpet på bedre forhold. Det er stor forskjell på våte og tørre veien når det kommer til drivstofforbruk, så dette har hatt en positiv effekt på vår rekordtur, sier Knut Wilthil.

Drivstoffet tok ikke slutt

På tilbaketuren mot Oslo hadde duoen beregnet at det ville holde med kun én tank diesel på 62 liter.

Ruten gikk gjennom Finland og Sverige, de skjønte raskt at det ikke kom til å bli noe problem og bestemte seg for å fortsette helt til tanken var tom.

– Vi fikk tidlig noen fine tilbakemeldinger fra drivstoffmåleren, og vi skjønte at dette ville gå. Derfor bestemte vi oss for å fortsette forbi Oslo og se hvor langt sørover vi kunne komme på én tank med diesel, sier Henrik Borchgrevink.

Sør for Kragerø etter fylkesgrensa til Aust-Agder var det imidlertid slutt på drivstoffet.

Ifølge Brochgrevink og Wilthil hadde da tankmåleren lyst rødt helt siden Eidsvoll!

Politiet kom da til stedet for å verifisere at forseglingen på tanklokket som hadde blitt montert av politiet i Nord-norge, fortsatt satt på.

På 62 liter diesel hadde de da kjørt 2.129 kilometer, det utgjør et snittforbruk på 0,28 liter per mil.

– At vi skulle komme så langt hadde vi knapt turt å håpe på, så dette er vi godt fornøyde med. I distanse tilsvarer dette en kjøretur fra Oslo til Venezia, så vi har kommet langt på én tank. Forsøket viser at det er mulig å kjøre svært drivstoffgjerrig om man kjenner teknikken, noe dagens drivstoff- og motorteknologi også bidrar til. Nå venter vi i spenning på om noen der ute kan slå forbruket vårt på distansen, avslutter Henrik Borchgrevink. (ANB)

Artikkeltags