Slik skal barnet IKKE sitte

Det europeiske krasjtest-instituttet Euro NCAP tester også sikkerhet for unger i barnesete når de kollisjonstester biler.

Det europeiske krasjtest-instituttet Euro NCAP tester også sikkerhet for unger i barnesete når de kollisjonstester biler. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Resultatene fra 40 krasjtester gir klart svar.

DEL

[broom.no]  I 1988 ble det påbudt å sikre barn i bilen. Nå sier loven at du skal bruke godkjent barnesete til barna er minst 135 centimeter høye, eller veier over 30 kilo. 

Fra eksperthold blir det anbefalt at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig, og helt til de fyller fire år. Men dette er ikke noe alle etterlever. En ting er at det fort blir både trangt og kronglete for så store barn å sitte bakovervendt. En annen faktor er at barna gjerne vil se framover, i stedet for å sitte og stirre inn i bakseteryggen.

Simulerte kollisjoner

Men i en kollisjon er bakovervendte barneseter det klart beste valget. Det viser resultatene fra 40 krasjtester gjort av Euro NCAP i 2014.

– Testene viser at barn i bakovervendte seter sitter langt tryggere enn de som er vendt mot kjøreretningen, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

I 2014 krasjtestet EuroNCAP 40 biler fra en rekke ulike bilprodusenter. I de simulerte kollisjonene testes også sikkerheten for barn i alderen 1 til 4 år. Dette regnes som en del av totalsikkerheten, og gir utslag når bilen skal få tildelt stjerner. Kun fem av bilprodusentene valgte å montere barnesetene i testbilene bakovervendt. Det belønnes de godt for, og det er ikke uten grunn.

Større skader

En del av forklaringen til at bakovervendte seter er sikrest, er at et barns hode er svært tungt i forhold til selve kroppen. Og ved en kollisjon vil barnets hode, og til dels kroppen, kastes rykkvis framover i et framovervendt sete. Dette er i utakt med selve kollisjonsforløpet til bilen.

Mange foreldre flytter barna sine over i framovervendte seter for tidlig. Men resultatet av testen er klar: Testdukkene i de framovervendte setene fikk langt større skader. Spesielt gikk smellen utover nakken og til dels brystet, der påkjenningene blir voldsomme.

–  Du som forelder må huske på at nakken til mindre barn har begrenset styrke og er spesielt utsatt, sier Sagedal.

Bra eller meget bra

Sikkerheten for et tre år gammelt barn var god i kun 2 av 40 kollisjonstester hvor framovervendte seter ble brukt - til stor forskjell fra de bakovervendte. I den minste klassen for barneseter (0–18 måneder) er alle montert bakovervendt, og kommer med det enten bra eller meget bra ut i testen.

–  Testene viser at vår anbefaling om å montere bakovervendte barneseter er den sikreste løsningen for barn fram til fireårsalderen. Det er viktig å huske på at bakovervendte barnestoler aldri skal brukes i passasjersetet foran dersom kollisjonsputen ikke er deaktivert, sier Sagedal. (ANB)

Artikkeltags