Stress ned – unngå bulk!

Når julestresset virkelig tar oss, lar vi aktsomheten i trafikken fare.

Når julestresset virkelig tar oss, lar vi aktsomheten i trafikken fare. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I dagene før julaften må du være ekstra varsom bak rattet.

DEL

– Også i år vil komme over 6.000 bulkeskader til en kostnad på nær 150 millioner kroner på disse førjulsdagene. Hvis været blir dårlig, kan skadetallene bli betydelig høyere. Snittkostnaden på skadene vil komme på rundt drøyt 20.000, sier skadeleder i DNB forsikring, Ketil Voll.

Bulkedager

Dagene før julaften er statistisk de farligste og dyreste dagene å kjøre bil på i hele året, viser  en analyse av kollisjoner blant personbiler i førjulsstria.

Bulkedagen har de siste årene vekslet mellom bittelille julaften og lille julaften.

– Bare på disse dagene regner vi med nesten 3.000 skader dagen til en kostnad på rundt 50 millioner kroner, sier Voll.

I disse dagene kollideres det drøyt dobbelt så mye som de andre dagene i året. Det smeller oftest mellom klokken tolv og fem på dagen, og da skjer én av tre trafikkulykker på årets bulkedag.

– Over halvparten av ulykkene skjer i byer, og knutepunkt, parkeringsplasser og parkeringshus er vanlige plasser der kollisjoner skjer, forteller skadelderen.

I siste liten

23. desember har tradisjonelt vært dagen med flest bilskader, men de siste årene har 22.desember tatt over, og i år tror vi også at den store bulkedagen kommer lille julaften.

– Årsaken har vært de vanskelig føreforholdene i store deler av landet. I tillegg holder stadig flere butikker og kjøpesentre åpent til sent på lillejulaften, og mye av julehandelen skjer i siste liten. Men 22. desember kommer også til å bli en stor bulkedag, påpeker Voll.

Stress og bulk

Dagene før julaften er statistisk de farligste og dyreste dagene å kjøre bil på i hele året, sier Ketil Voll i DNB forsikring.

Dagene før julaften er statistisk de farligste og dyreste dagene å kjøre bil på i hele året, sier Ketil Voll i DNB forsikring. Foto:

Når julestresset virkelig tar oss, lar vi aktsomheten fare. Heldigvis domineres kollisjonene av småbulking i lav fart, og tallene for alvorlige personskader er ikke så ille.

– De fleste ulykkene denne dagen er mindre alvorlige hendelser som ulike småkollisjoner, forteller Voll.

Fem ulykkesårsaker på topp er rygging (20,1 prosent), eneulykker (16,9 prosent), påkjørsler bakfra (16,5 prosent), påkjørt parkert kjøretøy (13,3 prosent) og kryssende kjøreretninger i kryss (11,0 prosent), viser tall fra forsikringsbransjen.

– Stress ned og tilpass farten til juletrafikken. Du kommer sjelden fortere fram om du forsøker å kjøre gjennom bilen foran. Påkjørsler bakfra skjer ofte før jul. Rygging på biler i parkeringshus er en annen gjenganger, forteller skadelederen. (ANB)

Fem råd i julestresset

  • Skrap bilvinduene fri for is før oppstart, slik at du har sikt i alle retninger, ikke kun et tittehull fremover
  • Sørg for å ha ren bil med rene vinduer og lykter, slik at du ser og blir sett
  • På parkeringsplasser gjelder vanlige trafikkregler
  • Mange er stresset, vær hensynsfull, kjør defensivt og smil
  • Stable pakkene fornuftig inn i bilen, slik at du ikke mister sikten bakover – ryggekollisjoner forekommer hyppig i disse førjulsdager. Husk også å sikre bagasjen slik at de ikke ligger løst i tilfelle du kolliderer.

Artikkeltags