Vanskeligere å jukse her

En ny tjeneste fra Statens vegvesen skal gjøre det lettere å oppdage bruktbil-svindel.

En ny tjeneste fra Statens vegvesen skal gjøre det lettere å oppdage bruktbil-svindel. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nytt system skal avsløre bruktbilselgere som trikser med kilometerstanden.

DEL

[Broom.no] Juks med kilometerstanden på brukte biler er et stort problem. Hvert år selges tusenvis av bruktbiler der kilometestanden er manipulert og skrudd tilbake.

For kjøperne kan dette være svært kronglete å finne ut av. Det er vanskelig å oppdage, og kan i praksis bety store utgifter man ikke hadde forutsett. For det første risikerer man å betale mer for bilen enn man egentlig skulle gjort. Dessuten kan det komme uforutsette reparasjoner og kostnader fordi den reelle kilometerstanden er høyere enn selger oppgir.

EU-kontroll

Hos Forbrukerrådet ligger kjøp av bil på toppen blant klagesaker hvert eneste år. Juks med kilometerstanden er en gjenganger her, men nå har det kommet en tjeneste som vil gjøre det langt vanskeligere for jukesmakerne.

Statens vegvesen åpner nemlig nå for å sjekke historikken rundt kilometerstand på brukte biler.

Hver gang en bil er til EU-kontroll, blir kilometerstanden rapportert inn til Statens vegvesen. Det er disse tallene som nå er tilgjengelige på nettet.

Forhindre juks

– Vi er glade for å kunne gjøre disse dataene tilgjengelig på våre hjemmesider. Vi ønsker at informasjon vi sitter på skal kunne komme brukerne våre til gode, sier overingeniør Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen.

– Mange er opptatt av dette, og kilometerstand er jo gjerne noe av det som er utslagsgivende når du skal kjøpe deg ny bil. Vi håper også at denne åpenheten kan føre til at færre forsøker å jukse med dette, sier Halvorsen.

Sjekk på kontrollen

Selve tjenesten finner du på Vegvesenets nettsider. Her ligger også en rekke andre opplysninger om bilen hvis du søker på registreringsnummeret.

– Vi har nok noen tilfeller der plutselig fall i kilometerstanden rett og slett kan skyldes en tastefeil. Alt trenger ikke å være tilsiktet juks fra selger eller tidlige eieres side. Når du har bilen til EU-kontroll, bør du alltid sjekke at det tallet som står på kontrollseddelen stemmer overens med det som står i bilen, slik at dette unngås, avslutter Halvorsen. (ANB)

Artikkeltags