Vet du hvilke regler som gjelder?

Det er en rekke hensyn å ta når man skal trekke tilhengere, enten det er flyttelass, ved eller en båt. - Regelverket er komplisert, sier Jørn Simonsen, ledern for Utekontrollseksjon hos Statens vegvesen i Region nord.

Det er en rekke hensyn å ta når man skal trekke tilhengere, enten det er flyttelass, ved eller en båt. - Regelverket er komplisert, sier Jørn Simonsen, ledern for Utekontrollseksjon hos Statens vegvesen i Region nord. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Dette må du vite før du hekter hengeren på bilen.

DEL

[Nordlys]  Sommeren og høsten er travle tider for bruk av tilhengeren. Men hva har du egentlig lov til å trekke med bilen din? Og hvor tung kan du laste hengeren? Og til syvende og sist: Har du egentlig førerkortet du trenger for i det hele tatt å bruke tilhengeren din? 

Vi ba Jørn Simonsen, lederen for Utekontrollseksjon hos Statens vegvesen i Region nord om voksenopplæring. Det viser seg at vi ikke er alene om å være usikre.

- Det er ikke rart at folk går seg vill i jungelen av regler. Det er komplekst, og det er fort gjort å glippe på noe, sier Simonsen.

Strøk på alt

Så sent som denne uka ble to bilister stoppet og måtte hekte av tilhengerne. Den ene strøk på alle punktene.

- Hvis vi begynner bakerst: Hvis hengeren har en tillatt totalvekt på 2.000 kilo, så inkluderer det egenvekta på hengeren på 500 kilo. Det vil si at da er tillatt lastevekt 1.500 kilo.

Den ene bilen med henger som ble stoppet denne uka, hadde nettopp det. En tillatt totalvekt på 2.000.  På hengeren sto det en stor bil med vekt på 2.100 kilo. Hengeren hadde en egenvekt på 500 kilo.

- Det var over 600 kilo i overvekt, konstaterer Simonsen.

Så kommer det neste: Hvor mye vekt har bilen du kjører lov til å trekke?

- I dette konkrete tilfellet var det snakk om en Toyota HiAce. Den bilen kunne trekke to tonn. Det ble også feil. Hengeren ble altfor tung for bilen. Og da kommer det neste inn: Når den samlede tillatte totalvekta på bilen og hengeren overstiger 3,5 tonn, må man ha førerkort klasse BE, for bil med tilhenger, for å ha førerrett til denne kombinasjonen. Det hadde heller ikke sjåføren. Så her ble alt galt.

Førerkortklasse B gjelder inntil 3,5 tonn.

Simonsen legger til at dette eksempelet gikk fra vondt til verre da en visuell kontroll av bremsene på hengeren viste at den nesten ikke hadde bremseffekt.

- Dette var et skrekkens eksempel.

Mange synder

Han sier likevel at veldig mange ikke vet hva eller hvor mye de kan trekke.

- Vi er nå inne i en høytid for tilhenger-bruk. Mange henter hjem ved før vinteren, båten skal flyttes. Man kjører flyttelass med barna som skal begynne på skole et annet sted. Det er kanskje våte veibaner. Og dekkene på hengeren er kanskje dårlige.

Han sier at de som kjører campingvogner er veldig oppmerksomme på problematikken, mens den sporadiske brukeren av tilhengere synder mest.

- De som bruker hengeren tre-fire ganger i året, har ikke dette i ryggmargen, hevder Jørn Simonsen.

Og for å gjøre forvirringen komplett. Det er altså ikke hvor mye faktisk vekt du har på hengeren som er avgjørende her, men hvor mye vekt bil pluss tilhenger til sammen har registrert som tillatt totalvekt.

Det vil si at hvis du har førerkort klasse B og du kjører med en tom henger og totalvekta på bil og henger er under 3.500 kilo, så hjelper det ikke hvis samlet tillatte totalvekt etter vognkortene på de to overstiger 3.500 kilo. Da bryter du likevel regelverket.

Tommelfingerregel

- En enkel tommelfingerregel er å sjekke vognkortet til bilen og hengeren.  Legg sammen tillatt totalvekt på bil og henger og sørge for at tallet ligger under 3.500 kilo. Overstiger den 3.500 kilo, da må du ha klasse BE. Summen av tillatt totalvekt er det viktige her, sier Simonsen.

Simonsen peker på mange byggefirmaers hengere som en klassiske felle. Dette er gjerne boggi-hengere med stor tillatt totalvekt på opp mot to tonn. Da sliter du med en gang hvis bilen din har en tillatt totalvekt på mer enn 1.500 kilo.

- På hjemmesidene til Statens vegvesen har vi en tilhenger-kalkulator hvor du kan legge inn registreringsnummeret på bilen din og finne ut hva den kan trekke og hvilket førerkort du må ha.

Tilhengerkalkulatoren finner du her. Det finnes også en app som hjelper deg med dette.

Det er for eksempel heller ikke lov til å trekke en henger med en bil med prøveskilter.

Mange som spør

Bilselger Pål Engen på Biltrend i Tromsdalen sier at han blant sine kunder opplever stor usikkerhet.

- Det er mange som spør, og det er flere som får seg en overraskelse i forhold til hva de har lov til å kjøre og trekke.

Han sier at de sjekker førerkortene og bruker trafikkstasjonen i tvilstilfeller.

Til slutt understreker Simonsen en svært viktig ting: Skulle du ikke forholde deg til regelverket og bli involvert i en hendelse mens du bruker hengeren, kan det fort bli veldig problematisk.

- Pass fartsgrensa

- Forsikringsselskapene vil nok ikke se blidt på akkurat det. Da spiller det neppe noen rolle om du  er skyld i uhellet eller ikke.

For ordens skyld: Uansett fartsgrense er maksimal fart for bil som trekker henger 80 km/t. Hvis tilhengeren ikke har bremser og den aktuelle totalvekten 300 kg eller mer, har du ikke lov til å kjøre fortere enn 60 km/t.

Geir Marthinsen, distriktsleder for UP i Troms og Finnmark, sier at de har gjort førerkortbeslag på grunn av fart med henger, samt hatt fokus på overvekt og sikring av last ved hengerbruk. (ANB)

Artikkeltags