Derfor lukter det vondt i bilen

Bakterier i klimaanlegget er en vanlig årsak til dårlig lukt i bilen.

Bakterier i klimaanlegget er en vanlig årsak til dårlig lukt i bilen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mange får seg en overraskelse når de setter på kjøleanlegget i varmen.

DEL

Ubehagelig lukt fra kjøleanlegget er en vanlig grunn til at folk oppsøker et bilverksted om våren.

– Årsaken til lukten er bakterier som dannes på grunn av mye kondens i fordamperen inne i varmeapparathuset. Dermed kommer det en illeluktende eim ut av viftene som sprer seg i kupeen, sier Harald Nordseth, produktsjef for bilservice i dekk- og bilverkstedkjeden Vianor.

Air condition-rens

En grundig rens må til for å bli kvitt det plagsomme problemet.

– Når vi utfører en air condition-rens (AC-rens), suges klimarensen via luftekanalene inn i AC-anlegget hvor den rengjør og dreper bakterier. Det dannes frisk luft, og den vonde lukten i bilen forsvinner, sier Nordseth.

Han anbefaler å bytte ut kupéfilteret i forbindelse med AC-rensen for å være sikker på at bakterier og skitt er borte.

Et air condition-anlegg fungerer som et kjøleskap. Det produserer ikke kulde, men tar vekk varme fra kupeen.

– Det skjer ved at et flytende kjølemiddel føres inn i et fordampningssystem der det er lavt trykk. Det lave trykket får kjølemiddelet til å fordampe til gass som avkjøler ribbene i klimaanlegget. De har stor overflate og reduserer temperaturen på den luften som blåser inn over dem og videre ut i bilkupeen.

Kan bli lekkasje

Et annet problem med klimaanlegg i bil er at det kan oppstå lekkasjer slik at kjølemiddelet forsvinner.

– Mange av klimaanleggets deler er plassert i fronten av bilen og kan lett skades ved steinsprut eller ved en kollisjon. Det kan føre til lekkasjer. En annen grunn til at det kan oppstå en lekkasje er at pakningene i anlegget tørker ut og slår sprekker, sier gruppeleder Petter Nilsen i Würth.

Hvis anlegget går tomt for kjølevæske, vil det enten ikke starte i det hele tatt, eller gradvis slutte å virke.

– Det sier seg selv at det er svært irriterende dersom det skjer når familien er på bilferie og sola steker på taket. Dessuten er en lekkasje av kjølemiddel skadelig for miljøet og bør repareres så fort som mulig, sier Nilsen.

For å slippe problemer med klimaanlegget, anbefaler han å levere bilen til en air condition-service hvert annet eller tredje år.

Må brukes

For at pakningene i systemet ikke skal tørke ut, må kjøleanlegget brukes regelmessig, minst én gang i måneden, året rundt.

– I et land som Norge, der det er kaldt store deler av året, brukes ikke air condition jevnlig. For at anlegget skal smøres og holdes ved like, kreves det hyppigere service enn i land hvor air condition er på gjennom hele året, forteller Harald Nordseth.

Når temperaturen ligger under rundt to til fem grader, starter ikke air condition fordi trykket i systemet blir for lavt. Pakningen tørker ut og kjølemiddel lekker sakte ut, ifølge Nordseth. (ANB)

Artikkeltags