Sp: Frp med tidenes valgbløff

Regjeringen legger opp til en uendret bruk av bompenger helt fram til år 2027.

Regjeringen legger opp til en uendret bruk av bompenger helt fram til år 2027. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ingen endring om bompenger før tidligst i 2027.

DEL

Regjeringen har ingen planer om å endre sin politikk når det gjelder bompenger før tidligst i 2027.

Det går fram av retningslinjene regjeringen legger til grunn for neste nasjonale transportplan (NTP), for årene 2018 til og med 2027. Her står det svart på hvitt at «etablerte prinsipper for bompengefinansiering» skal legges til grunn også for de neste ti årene etter 2017.

– Valgbløff

– Det bare underbygger det jeg har sagt hele tiden. Løftene om at bompengene skulle vekk bare Fremskrittspartiet kom i regjering, er og blir tidenes valgbløff. Det sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lederen av næringskomiteen på Stortinget husker godt at dagens finansminister, Frp-leder Siv Jensen, lovte at det skulle stå gratis på alle bompengestasjoner hvis Frp kom i regjering.

– Har gitt opp

At retningslinjene for neste transportplan ikke innebærer noen endring av dagens politikk, mener Pollestad bekrefter at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og Siv Jensen har gitt opp kampen mot bompenger.

– Hadde de ment noe som helst på dette området, hadde retningslinjene invitert til å utrede nye finansieringsmåter, eller gitt signaler om økt statlig finansiering av samferdselstiltak. I stedet har regjeringen sørget for tidenes største bompengevedtak gjennom å opprette et veiselskap med en betydelig andel bompengefinansiering, sier Pollestad.

– Med rentekompensasjon og forlenget nedbetalingstid gjør regjeringen det i tillegg attraktivt å innføre bompenger, legger han til.

Pollestad går så langt at han hevder Senterpartiet kan komme til å stemme for en lavere bompengeandel enn det Frp legger opp til.

Ingen endring

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen (Frp), svarer at Frp på ingen måte har gitt opp kampen mot bompenger.

– Vi forholder oss til regjeringsplattformen. Samtidig fortsetter vi å gjøre satsene mindre og bomstasjonene færre. I retningslinjene for nye NTP står det også at etaten skal legge den nye bompengereformen til grunn. Den både reduserer antall bomselskaper kraftig, og sørger for at mer av bompengene går til vei og mindre til administrasjon. Men det er en utfordring å unngå at man fortsatt må finansiere en del veiprosjekter gjennom bompenger, sier Tom Cato Karlsen. (ANB)

Artikkeltags