Slik skal barnet sitte

Forskning viser at det er langt sikrere for barn å sitte bakovervendt enn forovervendt.

Forskning viser at det er langt sikrere for barn å sitte bakovervendt enn forovervendt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Stikk i strid med ekspertenes klare anbefalinger mener 60 prosent av befolkningen at små barn kan sitte forovervendt i bil.

DEL

Kun én av fem mener at barn bør sikres bakovervendt i bil til de er minst 4 år, slik Trygg Trafikk og øvrige eksperter anbefaler.

Det viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjort for If Sikkerhet og Trygg Trafikk. 10 prosent mener barn kan sitte forovervendt fra de er 1 år, mens nesten halvparten svarer 2 eller 3 år.

– De som sitter forovervendt har en langt høyere risiko for alvorlige skader og død enn de som sikres bakovervendt. Den forskjellen er så stor at dette bør voksne nå ta hensyn til, sier prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk.

Ifølge undersøkelsen mener rundt 1,4 millioner nordmenn det er greit at de minste ikke sikres slik ekspertene anbefaler.

– Hvis små barn havner i en ulykke, er kun det tryggeste godt nok. Da vil alle foreldre mene at den «nest beste» løsningen er for dårlig, sier Henske.

Når barna er fra 1 til 3 år, utgjør hodet henholdsvis 25 og 18 prosent av kroppsvekten. Ved forovervendt sikring kastes det tunge hodet framover under en kollisjon, mens resten av overkroppen holdes fast av beltene. Det fører til store belastninger på barnets nakke.

– Ved bakovervendt sikring blir derimot kollisjonsenergien fordelt fra baken og opp til bakhodet. Dermed presses hele overkroppen inn mot seteryggen. Det gir langt mindre belastning på nakken, uttaler Henske.

Dette er også grunnen til at enkelte forsikringsselskap ikke leier ut forovervendte barneseter i vektklassen opp til 18 kilo.

– Forskning viser at det er fem ganger sikrere å sitte bakovervendt enn forovervendt. Det tar vi konsekvensen av. Derfor vil vi kun tilby det tryggeste alternativet, sier avdelingsleder Jan Olav Nilssen i If Sikkerhet.

Undersøkelsen viser at det ikke er noen forskjell på folk med høy eller lav utdanning. Menn mener at barn bør sitte bakovervendt til de er minst 3 år, mens kvinner gjennomsnittlig svarer 2,6 år. Tallene viser at det også er klare forskjeller etter hvor i landet folk bor. Mens Oslo-folk mener barna bør sitte bakovervendt til 2,4 år, sier folk i Midt- og Nord-Norge 3 år.

– Likevel er flertallet ikke i nærheten av å følge de klare anbefalingene om minst fire år. Det er veldig skuffende, med tanke på den ekstra skaderisikoen folk utsetter barna for, påpeker Carina Henske i Trygg Trafikk.

Mandag lanserer Trygg Trafikk årets «Tryggest bakovervendt»-kampanje i samarbeid med If. Hovedmålet er å få barn fra 1 til 4 år til å sitte bakovervendt i bil. 80 butikker landet over er med på kampanjen, som varer til 22. juni. (ANB)

Artikkeltags