Reagerer på hemmelige møter

Regjeringspartiene og Venstre holder innholdet i forhandlingene om søndagsåpne butikker hemmelig. Det får bransjens egne organisasjoner til å reagere.

Regjeringspartiene og Venstre holder innholdet i forhandlingene om søndagsåpne butikker hemmelig. Det får bransjens egne organisasjoner til å reagere. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringspartiene og Venstre holder innholdet i forhandlingene om søndagsåpne butikker hemmelig.

DEL

Det får bransjens egne organisasjoner til å reagere.

– Hva de kommer fram til, vil få enorme konsekvenser for alle ansatte i varehandelen. Vi skulle svært gjerne bidratt med innspill til dette, sier administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke, Vibeke Hammer Madsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Over 7.000 høringsinnspill har vist en klar motstand mot regjeringens forslag om søndagsåpne butikker. Også i regjeringens egne partier og Venstre er motstanden stor.

Høyre og Frp vil ha en generell søndagsåpning, mens Venstre mener det skal være opp til kommunene selv å avgjøre spørsmålet.

Etter høringsrunden har imidlertid Venstre lansert en ny modell som kan føre til borgerlig enighet.

Men hva modellen egentlig går ut på, får ingen vite.

Derfor har LO-forbundet Handel og Kontor og Virke bedt om et møte med Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun har imidlertid ikke tid før etter valget. Da kan det være for sent.

Både HK-leder Trine Lise Sundnes og Vibeke Hammer Madsen mener resultatet av forhandlingene på borgerlig side må sendes ut på ny høring. Og at det må gjennomføres en konsekvensanalyse.

– Regjeringens argument for søndagsåpent er å få mindre konkurransevridning enn i dag. Å overlate til kommunene å avgjøre spørsmålet vil føre til en enda større konkurransevridning enn dagens ordning, poengterer Hammer Madsen.

– En slik ordning vil åpne for at varehandelen får ulikt rammeverk. Ikke bare mellom 428 kommuner men også innen hver enkelte kommune. påpeker Trine Lise Sundnes.

– Slike endringer må gjøres på kunnskapsbasert grunnlag. Ettersom løsningen som nå skisseres ikke var en del av høringen om søndagsåpne butikker, burde vi fått en anledning til å gi innspill på dette før partene satte seg ned ved forhandlingsbordet, mener organisasjonene, og ba altså «om et snarlig, konstruktivt og informativt møte».

Det får de altså ikke. (ANB)

Artikkeltags