Hoteller frykter ny trend

Johan F.Lindrupsen leier ut rom i boligen sin i Hansmarka i Tromsø.

Johan F.Lindrupsen leier ut rom i boligen sin i Hansmarka i Tromsø. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mange leier ut rom i egen bolig.

DEL

[Nord24]  Airbnb står egentlig for «Airbed and breakfast» (luftmadrass og frokost) og startet med pengelense amerikanske studenter som leide ut luftmadrasser på et rom. Nå er de i ferd med å bli milliardærer.

På få år har det blitt en enorm vekst. 35 millioner har overnattet gjennom Airbnb siden oppstarten i 2008, og 20 millioner av dem bare i 2014. Samlet har de flere enheter å tilby en hotellgiganten Hilton.

Det startet som et storbyfenomen, men sprer seg nå overalt. I Nord-Europa peker København, Stockholm og Amsterdam seg ut.

Størst vekst i Norden er imidlertid i ishavsbyen Tromsø. Airbnb har 800 prosent vekst i antall utleieboliger i 2014 i Tromsø. Nå passeres større byer som Trondheim og Stavanger i utleietilbud.

- Takket være Sjakk-OL ble veksten i 2014 eksepsjonell, sier Airbnbs nordensjef Even Heggernes.

Sammen med kollega Jesper Vik er han i Tromsø for å lytte til lokale erfaringer.

De sier at det er to hovedgrunner til at folk starter med utleie av rom i egen bolig; penger og opplevelser.

- Man begynner for penger og fortsetter på grunn av gode opplevelser. Noen gjør det for å få råd til egen ferie, andre for å få endene til å møtes, og atter andre igjen er selv gründere og leier ut for å sikre økonomisk trygghet.

Airbnbs nordensjef Even Heggernes og kollega Jesper Vik i Tromsø for å lytte til lokale erfaringer. (Foto: Rune Endresen, Nord24)

Tilgjengelighet og vekst i de største, norske byene siste 12 mnd:

I Hansmarka i Tromsø bor paret Johan F. Lindrupsen og kona Åse Lindrupsen. Han har jobbet på flyplassen i en mannsalder og er nå pensjonert.

På fritiden er han ivrig hobbyfotograf. De har et stort hus med brobelagt oppkjørsel og fargerik hage. Utenfor står en stor bobil og ny Mercedes.

Samtidig som de pusser opp sokkelleiligheten for utleie leier de ut et rom i andre etasje via Aribnb. De ble anbefalt å prøve via noen bekjente.

- Det har vært veldig, veldig fint, og veldig interessant. Vi treffer masse veldig koselige og hyggelige folk fra hele verden og som vi fortsatt har kontakt med på epost og Facebook.

- Det virker veldig trygt, Airbnb ordner alt med betaling. Vi har ikke hatt noen uheldige opplevelser, sier Åse Lindrupsen.

Men uheldige opplevelser forekommer. Heggernes sier at Airbnb har en forsikring på 1 milliard dollar for å dekke uønskede hendelser, men at slike ting sjelden skjer.

Men: Man bør alltid kontakte eget forsikringsselskap og den lokale skatteetaten før man vurdere utleieSamtidig advarers det også mot falske utleiere (ekstern lenke).

Leier ut rom i egen bolig
Familien Lindrupsen leier ut et stort rom med dobbeltseng. Her er bord og sofa, tv, internett, kaffe og te.

- Vi henter gjestene på flyplassen og tar dem gjerne med på en tur i byen. Hos oss får gjestene bruke kjøkkenet og får egen plass på kjølerommet.

- Hvor mye tjener dere på dette?

- Det er ikke til å leve av, men det er nok mulig hvis du driver stort og leier ut flere rom. Litt blir det, men samtidig stenger vi av for besøk når det ikke passer oss.


Johan F.Lindrupsen utenfor boligen i Hansmarka. (Foto: Torgrim Rath Olsen,Nordlys)

Konkurrerer med hoteller
Hotellene merker konkurransen. Dag Høybakk, direktør ved Radisson Blue i Tromsø, sier at Airbnb diskuteres i hotellbransjen.

- Vi er jo konkurrenter, på et vis, men vi tror ikke de blir en tung aktør, men et supplement. Vi tenker først og fremst at det er positivt at flere kommer til Tromsø, det er er fritt marked, med fri konkurranse. Hos oss er det fulle hus for tiden, men vi er litt spent på høsten. En kapsitetsøkning på 30 prosent i Tromsø er dramatisk, men det hadde vært enda mer dramtisk hvis markedet ikke økte samtidig, slik det er andre steder.

Heggernes i Airbnbvil ikke sammenligne tilbudet med hoteller.

- Det er to ulike opplevelser. Vi har aldri gjort business basert på det hoteller gjør. Fattige nerder er vår største utfordring, sier han og henviser til at Airbnb ble etablert av akkurat slike innovatører.

Han legger til:

- Vi har ikke standardiserte rom, alt fra en luftmadrass på et rom til 200 kroner natta til den ypperste luksus med ti tusen kroner natta. Vi tenker at det er bedre å ha 1.000 kunder som elsker deg enn 1 million som liker deg.

Hvor kommer de besøkende fra?

Topp ti nasjonalitet på besøkende siste 12 mnd:

Hvor reiser nordmenn til?

Mest populære bookinger utført av nordmenn siste 12 mnd:

 

Artikkeltags