Dekker tap etter svindel

De siste ukene har minst 15 selskaper anmeldt betalingsterminal-firmaet Touchpay for svindel etter at de ikke fikk utbetalt pengene som er betalt gjennom terminalene.

De siste ukene har minst 15 selskaper anmeldt betalingsterminal-firmaet Touchpay for svindel etter at de ikke fikk utbetalt pengene som er betalt gjennom terminalene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Betalingsselskapet Nets besluttet fredag å dekke tapene til kunder som er blitt svindlet av Touchpay.

DEL

Foreløpig har 15 selskaper meldt seg, og så mange som 25 firmaer kan ha blitt svindlet. Det nøyaktige erstatningsbeløpet er foreløpig ukjent, men Nets regner med at det dreier seg om omsetning for flere millioner kroner.

Oslo politidistrikt etterforsker saken som ifølge Aftenposten er knyttet til et kriminelt nettverk som har solgt 100 kilo gullbarrer til mottakere i Norge. To personer i dette nettverket er siktet for smugling av 41 kilo gull inn til Norge, og en annen er siktet for grov momssvindel knyttet til kjøp og salg av gull.

Touchpay har hatt kontrakt med Nets, tidligere Bankenes Betalingssentral (BBS). Firmaet har drevet med korttidsutleie av betalingsterminaler for bankkort.

Nets, som eies av flere av Nordens største banker, har stengt 250 av Touchpays terminaler etter at omsetningen til mange av kundene forsvant.

Først hevdet Nets at svindelen er et forhold mellom firmaene og Touchpay, men fredag besluttet selskapet seg for å dekke det Touchpay-kundene har utestående.

– Vi oppfordrer nå Touchpays kunder til å ta kontakt med oss å oppgi hvilke beløp de har utestående hos selskapet. Det vil vi dekke, og samle alle kravene slik at vi kan gjøre disse gjeldende overfor Touchpay på et senere tidspunkt, sier Nets danske kommunikasjonsdirektør Søren Winge til Dagens Næringsliv.

Nets vil samle kravene og gi dokumentasjonen til Oslo politidistrikt, som åpnet etterforskning torsdag.

– Vi mener fortsatt at vi ikke har noe juridisk ansvar i denne saken siden dette er et forhold mellom Touchpay og deres kunder, men vi gjør dette for å hjelpe bedriftene og bidra til å gjenopprette tilliten til systemet, sier Winge.

Touchpay-sjef tiltalt

Den 32 år gamle lederen av Touchpay ble onsdag tiltalt for biltyveri og dokumentfalsk. Han nekter kjennskap til sitt eget selskap.

Tidligere denne uka endret han sin folkeregistrerte adresse til «uten fast bopel». Han ble ifølge Brønnøysundregistrene ny daglig leder i Touchpay 29. juni.

32-åringen fra Østfold har flere tidligere dommer mot seg knyttet til narkotikavirksomhet, vinningskriminalitet, brudd på våpenloven og heleri, skriver Dagens Næringsliv.

– Det dreier seg i det vesentligste om generell vinningskriminalitet av en helt annen art enn det Touchpay-saken dreier seg om, sier politiadvokat Lars Reinholt-Østbye i Follo politidistrikt.

Gjennom sin advokat John Arild Aasen sier mannen at han ikke kjenner til Touchpay. Peter Mikael Rundström fra Sverige, som står oppført som styreleder i selskapet, nekter også for å ha hatt noe med Touchpay å gjøre. (ANB-NTB)

Artikkeltags