Fem nye vindkraftverk

Det er gitt klarsignal for Norges største vinmølleprosjekt i Rogaland.

Det er gitt klarsignal for Norges største vinmølleprosjekt i Rogaland. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Myndighetene sa torsdag ja til bygging av fem nye vindkraftverk i Rogaland. Satsingen vil doble norsk produksjon av vindkraft.

DEL

– Olje- og energidepartementet har i dag gitt konsesjon til Norges til nå største samlede utbygging av vindkraft. Vi gir i dag altså konsesjon til mer vindkraftproduksjon enn det som er bygd ut i hele Norge hittil, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Denne vindkraftutbyggingen vil være et viktig bidrag i Norges satsing på fornybar energi fram mot 2020, sier energiministeren.

De fem vindkraftverkene vil bli bygd i kommunene Bjerkreim, Hå og Gjesdal i Rogaland, og vil til sammen komme til å produsere 1,3 TWh kraft årlig. Dette er nok til å dekke strømbehovet til omtrent 65.000 husstander, ifølge Olje- og energidepartementet (OED).

Ifølge NRK vil rundt 180 av de 300 planlagte vindmøllene bli bygd i Bjerkreim kommune. Bjerkreim sendte inn den første søknaden om vindkraftutbygging i 2004, og ser nå fram til å få økte inntekter som følge av den kommende utbyggingen.

De fem vindkraftverkene vil bli tilknyttet sentralnettet gjennom en felles transformatorstasjon, og det vil ifølge OED bli behov for kun begrenset bygging av nye strømledninger.

Opprinnelig ble det søkt om konsesjon for sju prosjekter for utbygging av vindmøller. De fem som nå har fått klarsignal, er Bjerkreim, Gravdal, Måkaknuten, Skinansfjellet og Stigafjellet. Prosjektene Brusali-Karten og Ulvarudla fikk avslag. (ANB-NTB)

Artikkeltags