Flere studentboliger

Det mangler fortsatt 13.000 studentboliger for å nå målet om at 20 prosent av studentene skal kunne bo i egen studentbolig.

Det mangler fortsatt 13.000 studentboliger for å nå målet om at 20 prosent av studentene skal kunne bo i egen studentbolig. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Studentene kan forvente mer penger til studentboliger i høstens statsbudsjett – iallfall dersom valgløftene skal innfris.

DEL

Alle partier lover flere studentboliger.

Satsingen på nye studentboliger vil merkes i statsbudsjettet for neste år, lover kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Mandag var hun i Trondheim for å åpne nye Lerkendal studentby, som etter hvert vil huse over 600 studenter. Studentbyen er bygd for Studentsamskipnaden i Trondheim.

– I år har vi bevilget penger til 1.500 nye studentboliger. Det er flere enn noen gang før. Jeg har et forslag klart til neste års statsbudsjett som ytterligere vil heise ambisjonsnivået, sier Halvorsen til NTB.

Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt at de vil bygge 3.000 studentboliger i året i neste stortingsperiode. I tillegg vil partiet heve den statlige subsidieringen fra dagens 35 prosent til 50 prosent.

– Alle de rødgrønne partiene er enige om å satse på økt bygging av studentboliger. Men jeg kan ikke garantere at målet om 3.000 boliger blir innfridd det første året, sier Halvorsen.

Høyre har også vedtatt å trappe opp byggingen av studentboliger til 3.000 i året. Også de andre partiene på borgerlig side har programfestet økt utbygging av studentboliger. Studentene bør derfor kunne forvente betydelig mer penger til studentboliger, uansett hvilke partier som overtar regjeringsmakten til høsten.

– Dersom Høyre skal bygge 3.000 studentboliger i året, er det en tidobling siden sist de satt i regjering, kommenterer Halvorsen.

Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), er glad for partienes løfter om opptrapping i bygging av studentboliger

– Løfter er ikke det samme som gjennomføring. De må også inn i regjeringserklæring og budsjetter. Men vi er veldig fornøyd med at alle partier lover flere studentboliger, og forventer at det blir merkbart i statsbudsjettet for neste år, sier Rydje til NTB.

Den tidligere NTNU-studenten gratulerer samtidig studentene i Trondheim med en ny studentby. Nesten 20 prosent av innbyggerne i Trondheim er studenter. Ingen andre norske byer har så stor studentandel.

En enkelthybel i den nye studentbyen vil koste 4.500 kroner i måneden, inkludert strøm og oppvarming, hybelleilighet for et par vil kosten 7.900 kroner.

Selv om partiene nå skrur opp løftene om nye studentboliger, er det et betydelig etterslep å ta igjen. Det mangler fortsatt 13.000 studentboliger for å nå målet om at 20 prosent av studentene skal kunne bo i egen studentbolig, viser NSOs egen boligundersøkelse.

– Flere studentboliger vil også bidra til å få ned prisen på det store, private markedet, sier Rydje.

For i tillegg til mangelen på studentboliger er prisen det suverent største problemet for studentene. Ifølge regjeringens levekårsundersøkelse har studentene aldri brukt mer av studiestøtten på boutgifter, i gjennomsnitt vel 70 prosent av studiestøtten.

– Leiemarkedet er vanvittig tøft. Bygging av minst 3.000 studentboliger i året vil dempe presset og virke prisregulerende. Dermed kommer det både studentene og hele leiemarkedet til gode, sier Rydje.

NSU mener regjeringen allerede i statsbudsjettet for neste år må legge opp til 3.000 nye studentboliger, og at staten må dekke 50 prosent av byggekostnadene. (ANB-NTB)

Artikkeltags