Forberedt på forsinkelser

Avinor er forberedt på flyforsinkelser.

Avinor er forberedt på flyforsinkelser. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Avinor regner med at den varslede flygelederstreiken fra mandag vil føre til forsinkelser.

DEL

– Med den trafikken som er planlagt inn ved Gardermoen neste uke, må man regne med forsinkelser på en halv til en time på formiddagen og opptil to timer i den travleste tiden om morgenen og ettermiddagen. Det vil også være perioder der trafikken går som normalt, opplyser pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor.

Norsk Flygelederforening (NFF) varslet onsdag plassfratredelse for fire av sine flygeledere, to ved Oslo kontrollsentral i Røyken og to ved Gardermoen kontrolltårn fra klokka 6 mandag.

I tillegg har NFF varslet opptrapping onsdag kl. 06. Da blir ytterligere seks flygeledere tatt ut, to i Røyken og to på Gardermoen tatt ut. I tillegg er det varslet fratredelse for to flygeledere ved Stavanger kontrollsentral på Sola.

Lørdag klokka 10 møtes arbeidsgiverforeningen Spekter og NFF hos Riksmekleren i et forsøk på å løse konflikten som ifølge flygelederne først og fremst skyldes den sosiale profilen på årets oppgjør og ikke er et spørsmål om lønn.

Meklingsfristen går ut ved midnatt natt til mandag, men det kan bli mekling på overtid. Kommer heller ikke da partene til enighet, er streiken et faktum fra klokka 6.

– Blir det brudd, får forsinkelsene følger andre steder. Det er derfor veldig vanskelig å forutse det totale bildet. De største forsinkelsene kommer på Gardermoen, men også flyplasser som har mye trafikk med Oslo lufthavn blir berørt, sier Sindre Ånonsen til NTB.

Det er begrenset hvor mye trafikk en flygeleder kan regulere i hver sektor. Når flygeledere tas ut, er konsekvensen at antall fly ut og inn av en flyplass må reduseres for å holde seg innenfor lovens rammer.

– Det er overveiende sannsynlig at flere blir tatt ut i løpet av dagen. Vi arbeider med dette time for time, sier NFF-leder Robert Gjønnes til NTB.

Avinors pressesjef oppfordrer publikum til å forholde seg til den informasjonen flyselskapene gir om egen flyging. Det blir også lagt ut informasjon på hjemmesidene til Avinor og Oslo lufthavn.

– Vi vil legge ut informasjon kontinuerlig på våre nettsider. Den vil være generell fordi det er umulig å anslå forsinkelser ned til minuttet, sier han.

Avinor oppfordrer passasjerene til å møte på flyplassen som normalt.

De omfattende problemene vulkanasken fra Island skapte for flytrafikken samt den nylig avsluttede vekterstreiken, har lært selskapene å takle hendelser som berører næringen.

– De store avvikene vi har hatt de siste årene har gitt oss verdifull erfaring. Samtidig blir jeg stadig imponert over hvor flinke passasjerene er til å forholde seg til situasjonen som oppstår. Det viktigste er at folk kommer seg av gårde, sier pressesjef Sindre Ånonsen. (ANB-NTB)

Artikkeltags