Frykter lærerflukt

Forskerforbundet frykter lærerflukt fra høgskolene til videregående skole på grunn av lønnsoppgjøret.

Forskerforbundet frykter lærerflukt fra høgskoler til videregående skoler på grunn av lønnsoppgjøret.

Forskerforbundet frykter lærerflukt fra høgskoler til videregående skoler på grunn av lønnsoppgjøret. (Foto: )

DEL

Ifølge forbundets gjennomgang av hovedtariffoppgjøret i år tar nemlig KS langt bedre vare på utdanningsgruppene enn staten.

Begynnerlønnen til en lektor med tilleggsutdanning er nå 448.400 kroner i året, mens tilsvarende for en høgskolelektor bare er 396.900 kroner. Forskjellen i begynnerlønnen vil dermed øke til 51.500 mellom en lektor med tilleggsutdanning og en høgskolelektor.

– Årets lønnsoppgjør svekker rekrutteringen av høgskolelektorer til de statlige høgskolene, sier Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet (bildet).

Forbundet har også sammenlignet begynnerlønnen for lektorer med tilleggsutdanning og høgskolelektorer i perioden fra 1. mai 2007 og til 1. mai 2012.

Begynnerlønnen til en lektor med tilleggsutdanning har økt med 109.100 kroner i denne perioden. I samme periode har begynnerlønnen til høgskolelektorer økt med bare 59.700 kroner.

– Statsråd Kristin Halvorsen må ta et hovedansvar som tidligere finansminister og nåværende kunnskapsminister for at begynnerlønnen til høgskolelektorene ikke har holdt følge med begynnerlønnen til lektorer med tilleggsutdanning i den perioden de rødgrønne har sittet med regjeringsmakten, sier Hodne.

I 2007 var det nesten ingen forskjell i begynnerlønn mellom en lektor med tilleggsutdanning (339.300 kroner) og en høgskolelektor (337.200 kroner). Fra 2007 til 2012 har dermed forskjellen økt fra 2.100 til 51.500 kroner.

– Forskerforbundet frykter at dette kan få store konsekvenser for rekrutteringen av dem som skal undervise framtidens lærere, sykepleiere og ingeniører i årene som kommer, sier forbundslederen. (ANB).

Artikkeltags