Hyppigere og grovere vold mot politiet

Mens vold ellers i samfunnet går ned er fysiske angrep mot politiet økt i antall. Over 60 prosent av alle landets polititjenestemenn opplevde vold i tjeneste i fjor.

Mens vold ellers i samfunnet går ned er fysiske angrep mot politiet økt i antall. Over 60 prosent av alle landets polititjenestemenn opplevde vold i tjeneste i fjor. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mens vold ellers i samfunnet går ned er fysiske angrep mot politiet økt i antall.

DEL

Over 60 prosent av alle landets polititjenestemenn opplevde vold i tjeneste i fjor.

– Statistikken viser en klar økning i vold mot politiet generelt. Vi ser også at volden i enkelte tilfeller blir grovere, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen (PHS) til NTB.

Utviklingen har skjedd parallelt med at voldssaker ellers i samfunnet er gått ned. Ved Stavanger politistasjon er det for eksempel ventet en nedgang i antall saker med legemsfornærmelse- og beskadigelse i 2012 på 13 prosent sammenlignet med 2011, melder Rogalands Avis. Samtidig har det i samme region bare den siste tiden vært avsagt dommer for en rekke tilfeller av politirettet vold, inkludert nedskalling, klyping i skrittet, spark i ansiktet, biting og slag. Tendensen går igjen over resten av landet.

– Vi har sett en bred positiv tendens til at noen typer vold går ned. Mye av det er trolig effekter av voldsforebyggende tiltak igangsatt overfor risikogrupper på midten av 1990-tallet, tiltak vi ser resultater av nå. Men den grove volden som utføres, blant annet mot politiet, den er det ofte grupper på utsiden av systemet som står for. Her er det vanskelig å komme til med tiltak, sier Bjørnebekk.

Knust hjerneskalle

Bjørnebekk sier at folk i kriminelt belastede miljøer gjerne ser på politiet som en hovedfiende. De ser det som legitimt å angripe politifolk, og terskelen for å gjøre det blir enda lavere hvis de i tillegg er ruset. Volden skjer ofte på den tiden av døgnet da alle utesteder stenger og politiet står overfor mengder av fulle folk som velter ut av skjenkestedene samtidig.

Et av de groveste eksemplene fant sted i Oslo natt til 20. mai da en 33-årig politibetjent ble angrepet av to personer. Han ble slått i bakken og lå urørlig etter å ha slått hodet i asfalten. En av angriperne sparket og trampet på hodet hans til politimakkeren klarte å legge seg mellom.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg overlevde dette, sier 33-åringen til Politiforum to uker etter det brutale overfallet.

Hevelser og blødninger gjorde at det ifølge kona hans så ut som om det ene øyet hang utenfor ansiktet. Han har sydd fem sting over høyre øye, har fått inn en tinnplate i kinnet og er operert for knusningsskader i skalle og kjeve. Over det venstre øyet er det 12 sting. I tillegg er bittet hans skjevt, og det er lenge til han kan tygge skikkelig igjen. Det er uvisst om han kommer tilbake i jobben som politimann igjen.

Finner seg i mye

Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen konstaterer at risikoen for å bli utsatt for vold i tjeneste har økt betraktelig:

– Dette er vekst som gjelder hele landet de siste fem årene, dessverre. Det er mer vold og trusler, og det er en økning i antall grove saker. Det er bare tilfeldigheter og flaks som gjør at ikke flere av tilfellene har endt med døden.

Han påpeker at underbemanning er et problem:

– Hvis det er slik at tjenestemenn rykker ut for å ordne opp i bråk og det viser seg at politiet er i mindretall, blir risikoen for vold enda høyere, sier Johannessen.

Han peker også på holdninger hos politiet selv som et problem.

– Mange føler at det følger med yrket å bli utsatt for vold. Jeg tror det er store mørketall når det gjelder vold og trusler, for mange anmelder ikke før det er nokså grovt. Men det skal ikke være en del av hverdagen til politiet å bli spyttet på og skjelt ut. Vi må selv være med og sette tydelige grenser der. (ANB-NTB)

Artikkeltags