1 av 2 får støtte av foreldrene

 Nesten halvparten av norske studenter får økonomisk støtte hjemmefra. Det viser en ny undersøkelse.

Nesten halvparten av norske studenter får økonomisk støtte hjemmefra. Det viser en ny undersøkelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Slik får du en sunn økonomi som student.

DEL

– Det er blitt helt vanlig at studenter mottar pengestøtte hjemmefra. Det typiske bidraget fra foreldrene ligger på mellom 500 og 1.000 kroner i måneden, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Lån og stipend fra Lånekassen er den viktigste inntektskilden for studentene, men det er mange som også får penger hjemmefra. Ifølge en ny undersøkelse fra SpareBank 1 får i overkant av 100.000 studenter økonomisk støtte fra foreldre og annen familie. Det utgjør 45 prosent av studentene.

– Det er like vanlig å hjelpe barna økonomisk som ikke å gjøre det. Det er ikke overraskende at mange foreldre velger å bruke sin gode økonomi til å støtte barna mens de studerer, uttaler Magne Gundersen.

Cirka 40.000 studenter får mellom 500 og 1.000 kr i støtte hver måned.  Drøyt 20.000 får inntil 2.000 kroner, mens like mange mottar mellom 2.000 og 4.000 kr i måneden. Rundt 20.000 mottar inntil 500 kroner.

Bidraget hjemmefra er svært kjærkomment for studentene. Når boutgiftene for borteboere ofte utgjør langt over halvparten av den månedlige utbetalingen fra Lånekassen, er ekstra inntekt i form av foreldrebidrag eller deltidsjobb helt avgjørende.

– Å leve bare av studielånet er svært krevende. Og i de store byene er det nesten umulig på grunn av høye boutgifter, påpeker Gundersen.

Likevel må om lag halvparten av norske studenter klare seg selv. De får ingen eller svært lite støtte fra foreldre eller familie. Samtidig har 6 av 10 av norske studenter deltidsjobb for å spe på inntekten.

      – Det er et godt tegn at studenter tar økonomisk ansvar og jobber ekstra. Det kan bli tøffe dager, men jeg tror de fleste klarer å kombinere studier og jobb, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

5 gode råd til studentene

* Lag budsjett. Da har du en plan for pengene dine og oversikt over økonomien. Du finner mange ferdige budsjettmaler på nettet.

* Jobb deltid. En liten ekstrajobb må ikke gå ut over studiene, men betyr mye for en stram studentøkonomi.

* Del på utgiftene. Bo sammen med noen og del på utgiftene til bredbånd, strøm og NRK-lisens – og spleis på store ting som vaskemaskin og møbler.

* Bruk pengene smart: Handle mat i butikken – ikke i kiosken, kjøp brukt eller få gratis på finn.no, få med deg studentrabattene.

* Du sparer penger når du: Smører niste, dropper kjøpevann, stumper røyken, lager middag for flere dager, tar med termos på lesesalen, venter med mobilbytte, handler på salg, låner bøker, sykler, dropper taxi. (ANB)

Artikkeltags