1 av 4 bekymrer seg for økonomien

Hver fjerde nordmann er bekymret for egen økonomi hver eneste måned.

Hver fjerde nordmann er bekymret for egen økonomi hver eneste måned. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Økonomiske problemer er ikke en privatsak.

DEL

Hver tredje nordmann mistenker noen i sin nærmeste bekjentskapskrets for å bruke mer penger enn de har. I halvparten av tilfellene unnlater vi å ta det opp med vedkommende. Det viser tall fra en undersøkelse som er foretatt av YouGov på vegne av BlueStep Norge.

– Når voksne mennesker lever over evne og ikke klarer å betale regningene sine, er det ofte starten på vanskelig situasjon som går utover barn og familie, sier Rolf Stub, administrerende direktør i BlueStep Norge.

Mange holder problemene hemmelig for sine nærmeste. Stub mener at større åpenhet ville forhindret at mange havner i alvorlige økonomiske problemer.

– Slike problemer er et tabubelagt tema for mange, og de som sitter med problemene vegrer seg ofte for å innrømme at de har et problem. Derfor er det ekstra viktig at familier og venner våger å ta de vanskelige samtalene, påpeker Rolf Stub.

Ifølge undersøkelsen sier så mye som 1 av 4 at de bekymrer seg månedlig for egen økonomi. Samtidig innrømmer nesten halvparten at de lever uten ekstra penger på kontoen.

Rolf Stub mener at temaet er ekstra aktuelt nå som vi står midt i julehandelen. Mange bruker mer enn de har hele året, men problemene skyter fart ved  utgangen av året når ekstra mye penger går med til gaver og innkjøp til jule- og nyttårsfeiringen.

– Ofte kan kjøpepresset og forventningene til gavehaugen under juletreet være den utløsende faktoren som gjør at vi mister kontrollen over egen økonomi. Når regningene ramler inn på nyåret, er det ofte for sent. Dette er hovedårsaken til at januar og februar er de månedene i året som flest kontakter oss for å få hjelp, sier Rolf Stub.

Med omfattende oppsigelser, blant annet i oljebransjen, vil flere rammes av økonomiske problemer i 2016. Stub frykter at mange ikke er forberedt på den nye økonomiske hverdagen som kan vente dem. Mange lever fra hånd til munn hver måned, og har ikke satt av penger til perioder med trangere økonomi.

– Vår erfaring er at det tar tid å justere forbruket når inntektene blir redusert. De som ikke greier å omstille seg raskt, kan fort havne i en vanskelig økonomisk situasjon. Dermed blir det ekstra viktig at man er åpen om sine økonomiske bekymringer, og får nødvendig hjelp til å løse situasjonen før det går for langt, uttaler Rolf Stub. (ANB)

Artikkeltags