Be om kvittering når du handler her

Hver sommer kommer det mange torgselgere til norske byer. Nå vil skatteetaten kontrollere om de driver lovlig. Bildet er tatt på Stortorget i Tromsø.

Hver sommer kommer det mange torgselgere til norske byer. Nå vil skatteetaten kontrollere om de driver lovlig. Bildet er tatt på Stortorget i Tromsø. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Varsler aksjoner mot torgselgere i sommer.

DEL

[Nord24]  Hver sommer norske byer fylt opp av gateselgere og torgselgere. Allerede i begynnelsen av juni er flere i gang med å selge alt fra suvenirer til klær og mat. Noen av selgerne er omreisende, og er bare i Norge i sommermånedene.

Skatteetaten mistenker at enkelte av gateselgerne ikke følger regelverket eller betaler moms.

-Kontrollere virksomheten

Det vil etaten ha en slutt på, og varsler derfor at de denne sommeren kommer til å kontrollere om gateselgerne følger lovverket.

- Tidligere års erfaring viser at en del selgere mangler kunnskap om regelverket når det gjelder krav om kasseapparat eller registrering av omsetning. Vi kommer derfor til å gå ut og kontrollere denne typen virksomhet nå i høysesongen, sier Tove Breivik, fungerende leder for kontroll ved skattekontoret i Harstad.

Hun forteller at på tross av at selgerne bare er her noen måneder, er ofte omsetningen stor.

- Be om kvittering

Skatteetaten forteller at forbrukerne selv kan kontrollere om en torghandler driver svart eller ikke ved å be om kvittering.

– Noe av det enkleste vi som forbrukere kan gjøre, er å be om kvittering når vi handler. En gyldig kvittering er forbrukerens bevis på at handelen har gått rett for seg. På kvitteringen kan du blant annet se om du har betalt moms og om selgeren er registrert med organisasjonsnummer. Ved å kreve gyldig kvittering kan vi som forbrukere være med å bidra til å vanskeliggjøre for svart omsetning. Gyldig kvittering har du som kunde alltid krav på.

- Driver lovlig

Nordlys har snakket med torgselgere i Tromsø. Også de mistenker at det hver sommer kommer selgere som ikke driver lovlig.

De torgselgerne Nordlys var i kontakt kunne vise til at de kunne gi kvittering og drev innenfor lovverket. Ingen av dem ønsket imidlertid å få navnet sitt i avisa. (ANB)

Artikkeltags