Dårlig år for epler og pærer

Årets epleavlinger er betydelig mindre enn vanlig.

Årets epleavlinger er betydelig mindre enn vanlig. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Enkelte steder er høsten den verste på 50 år.

DEL

Årets epleavlinger er 32 prosent lavere enn i fjor. For pærer er reduksjonen på hele 50 prosent. Spesielt ille er det i Hardanger.

I Hardanger må de helt tilbake til 1964 for å finne en høst med dårligere epleavlinger, skriver Nationen.

Det er en uvanlig kald vår og forsommer som har gått ut over veksten. Men en lang og mild høst har ført til sen innhøsting og har reddet en del av årets eplehøst.

- I flere regioner har innhøstingen av epler faktisk vært seinere enn folk kan minnes. Uten det milde og solrike været i høstmånedene september og oktober hadde nok ikke eplene blitt godt nok utviklet, sier fruktlagerinspektør Bjørn Eidhammer i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS).

Ifølge Eidhammer er det i år levert 5.202 tonn epler til konsum. Det er 32 prosent lavere enn fjorårets avling som var på 7.740 tonn. Eplehøsten i år er også lavere enn bunnåret 2011, og dermed den laveste som er registrert hos GPS.

- Størst har avlingssvikten vært i Hardanger, der avlingene hos mange epledyrkere er halvert i forhold til et normalår. I Telemark og Buskerud og andre regioner på Østlandet er årets epleavlinger tilnærmet et normalår. I Sogn ligger avlingene av epler på rundt 75 prosent av et normalår, sier Eidhammer.

Årets pæreavlinger er også, ifølge ferske frukttall fra GPS i november, den laveste på svært lang tid. Reduksjonen fra 2014 til 2015 er på hele 50 prosent. (ANB-NTB)

Artikkeltags