Det stjeles som aldri før

Det stjeles for 6,9 milliarder kroner fra norske butikker.

Det stjeles for 6,9 milliarder kroner fra norske butikker. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Norske butikker loppes for 6,9 milliarder kroner.

DEL

Økningen er på 459 millioner kroner.

Det viser den årlige undersøkelsen om svinn og tyveri i detaljhandelen, (Infratek Annual Retail Theft Survey, IARTS) gjennomført av Centre for Retail Research på oppdrag fra Infratek.

Kunder står for 51 prosent av verdiene som blir stjålet og stjeler den største andelen, mens ansatte står for de enkeltstående største tyveriene og ligger over gjennomsnittet i de nordiske landene.

Norsk nettsvinn øker mest, og detaljhandel på nett vokser raskere enn i vanlige butikker.

De fleste butikktyver er over 25 år gamle og både i 2013 og 2014 toppet barberprodukter listen over hvilke produkter som er mest populært å stjele.

Organisert kriminalitet ser ut til å være et økende problem for detaljhandelen. Et større antall butikker opplevde å bli utsatt for organisert kriminalitet i år sammenlignet med året før.

Poser fôret med metallfolie, som forhindrer at alarmen går på en del varesikringssystemer når man forlater butikken med stjålne varer, er et økende problem.

Norge har langt flere pågrepne butikktyver enn de andre nordiske landene.

Undersøkelsen er basert på svar fra 500 ledende detaljhandelsaktører og -kjeder som representerer til sammen 10.270 butikker på det norske og nordiske markedet.

Tallene omfatter kriminalitet og svinn i detaljhandelen fra juli 2014 til juni 2015.

(ANB-NTB)

Artikkeltags