Disse er klare for yrkes-VM

Disse 19 skal forsvare Norges ære under yrkesfag-VM i Brasil denne uken.

Disse 19 skal forsvare Norges ære under yrkesfag-VM i Brasil denne uken. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sjekk hvem som skal representere Norge.

DEL

19 nordmenn er med når rundt 1.200 deltakere fra 64 land konkurrerer om å bli verdens beste yrkesutøver i sine fag i São Paulo i Brasil denne uken.

Totalt konkurreres det i 45 fagdisipliner under VM som arrangeres denne uken. Norge har deltakere med i 18 av dem, inkludert automatisering, billakkering, frisørfaget, CNC dreiing, gullsmedfaget, helsearbeiderfag, søm og design, kokk, sveising og webdesign.

- Deltakerne har trent hardt siden de ble tatt ut og de er veldig spente, forteller sekretariatsleder Elisabeth Lange i organisasjonen Worldskills Norway, som organiserer den norske yrkesfaglandslaget, til NTB.

Tradisjonelt har Norge pleid å gjøre det bra i særlig kokkefaget og servitørfaget, samt innen bilskade, billakkering og elektronikk. I fjor fikk Norge også bronse i sveiserfaget. Også i helsemedarbeiderfaget og i telekommunikasjon har Norge tidligere gode resultater.

- De landene som jevnt over alltid gjør det sterkt i VM, er Sør-Korea, Sveits, Tyskland og Østerrike. Disse landene har veldig sterke fagutdanningssystem, forteller Lange.

Lange mener konkurransen er veldig viktig for å sørge for rekruttering til yrkesfag hjemme.

Norge har, som en rekke andre land, et skrikende behov for at flere unge velger yrkesfaglige utdanning. Ifølge prognoser vil Norge mangle nær 100.000 fagarbeidere om 20 år med dagens utvikling..

- Det viktigste med VM er alt det som skjer hjemme -  i distriktene og på skolene i forkant av VM. Alle skole- og fylkeskonkurransene i forkant er et fantastisk utstillingsvindu for yrkesfagene. Vi ser også at det gir elevene en ny motivasjon. Plutselig begynner de å trene for å få være med i NM og VM, det er likesom noe annet enn å gjøre lekser, sier hun.

Det internasjonale samarbeidet i forbindelse med VM er også viktig for å løfte yrkesfagkompetansen i flere utviklingsland, forteller Lange.

Lange sier det er et mål at flere bransjer skal stille kandidater til konkurransen. Norge er med i bare 18 av 45 disipliner.

- Det er forskjellig hvor mye de ulike bransjene prioriterer dette, og det handler også om økonomi for en del bransjeorganisasjoner, sier Lange.

Årets yrkesfaglandslag består av femten menn og fire kvinner i alderen 18 til 22. Øvre grense for å delta er 22 år. Deltakerne kommer fra henholdsvis Hokksund, Kongsberg, Bø i Telemark, Jelsa/Stavanger, Sandeid/Førde, Eina/Raufoss, Hommersåk, Bærum, Valle i Setesdal, Nordkjosbotn, Solli, Trondheim, Moss/Spydeberg, Oslo, Asker, Stord og Molde. (ANB-NTB)

Artikkeltags