Disse tabbene bør du unngå

Det er viktig å legge planer for studiene i god tid.

Det er viktig å legge planer for studiene i god tid. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Slik får du et forsprang på andre studenter.

DEL

Du har nettopp fått svar på om du får studieplass til høsten eller ikke. Det er viktig å starte forberedelsene nå. Her er tipsene du bør følge – og tabbene du må unngå.

Tre ting du bør sette i gang med nå:

1. Start boligjakten. Tilbudet er stort ved studiestart, men det er også etterspørselen. Det er trangt på visningene i august. Derfor bør du starte boligjakten tidlig. Informer hele nettverket ditt om hvor du skal studere og hva du er på jakt etter.

2. Sett opp et budsjett. For å få mest ut av pengene er det lurt å planlegge med budsjett. I tillegg får du god kontroll og oversikt over økonomien din. Sett deg ned med foreldre eller studentvenner og sett opp hva du kan forvente deg av utgifter og inntekter som student.

3. Søk deltidsjobb. En ekstra inntekt er det som utgjør forskjellen mellom en trang og en god studentøkonomi. Uten inntekt fra en ekstrajobb vil de fleste oppleve at hver måned blir en kamp om å få pengene til å strekke til frem mot neste utbetaling fra Lånekassen.

Tre tabber det er viktig å unngå:

1. Vente for lenge med å søke studielån. Hvert år er det studenter som må vente på studielånet. Selv om mange søknader behandles raskt og maskinelt, er det i en del tilfeller nødvendig med manuell saksbehandling. Gå inn på nettsidene til Lånekassen og sett deg godt inn i regelverk, frister og prosedyrer. Søk studielån med en gang du har fått bekreftet plass. Da er pengene på plass ved studiestart.

2. Bruke opp første utbetaling fra Lånekassen med en gang. Utbetalingen i august er på ca. 20 000 kroner, men synker til ca. 7.500 kroner per måned ut året for fulltidsstudenter. Det er en klassisk nybegynnerfeil å bruke opp alle pengene den første måneden. Den ekstra utbetalingen skal dekke utgifter lærebøker og utstyr. Resten bør du tviholde på og porsjonere utover høsten.

3. Kredittkort og avbetaling. Tilbudene er mange ved studiestart om kredittkort, forbrukslån og kjøp på avbetaling. Det er fristende å kjøpe nå og betale senere, men det går fort å havne i kredittfella. Unngå å dra kredittkortet når du er blakk. Går du tom for å penger, prøv heller å leve på sparebluss til neste lønn eller utbetaling fra Lånekassen kommer. (ANB)

Artikkeltags