Fire av disse er helseskadelige

På verstinglista er popcorn fra Coop, Eldorado og Maarud. Førstnevnte endrer emballasjen på sitt produkt.

På verstinglista er popcorn fra Coop, Eldorado og Maarud. Førstnevnte endrer emballasjen på sitt produkt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Skadelige stoffer i emballasjen.

DEL

[Nettavisen]  Det er Forbrukerrådet som har sjekket mikropopcorn som selges i norske butiker. De har funnet skadelige fluorstoffer i emballasjen på fire av seks produkter.

To stoffer står på myndighetenes verstingliste over kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø, heter det på hjemmesiden deres.

På verstinglista er popcorn fra Coop, Eldorado og Maarud. Førstnevnte endrer emballasjen på sitt produkt.

Kan være kreftfremkallende

Fluorerte stoffer brukes ofte i matemballasje, klær og rengjøringsmidler, på grunn av deres fett-og vannavvisende egenskaper. Du kan få i deg stoffene fra emballasje og mat. I kroppen kan fluorstoffene ha skadelige bivirkninger som at det kan være kreftfremkallende, påvirke immunforsvaret, skade forplantningsevnen og gi fosterskade, skriver Forbrukerrådet.

- Umulig å unngå

- Når det gjelder vårt produkt, er funnene mikroskopisk små. Det er snakk om spor av fluoriserte stoffer, og det er det umulig å forhindre. Vi vil kunne finne sporstoffer i lufta rundt oss, som vil kunne bli sporet i produktet. Det viktigste her er at vi har garantier for at produktet er produsert uten den type stoffer. Vårt produkt er også Svanemerket, og de funnene ligger langt innenfor grenseverdiene, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen til Side2 onsdag.

NorgesGruppen har Eldorado Micropop.

Søyland påpeker likevel at de tar testen på alvor, men at det er snakk om så små spor at det er vanskelig å unngå.

- Vi vil selvfølgelig gå enda en runde og se på testen som er gjort, for å se om det er noe vi kan gjøre noe med.

 Fra Forbrukerrådets test.

Fra Forbrukerrådets test. Foto:

Coop har ett produkt som får smilefjes i testen, og ett som inneholder skadelige fluorstoffer. Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop sier til Side2 at deres mikropopcorn, med skadelige stoffer, skal ut av butikkhyllene.

- Vi har bedt leverandøren om å endre emballasjen, og det har de gjort. Vi har testet det nye produktet, og det kommer i butikk innen kort tid.

Det har ikke lyktes Side2 å komme i kontakt med administrerende direktør i Maarud. (ANB)

Artikkeltags