Gir byene mer makt

Byrådene Ragni Løkholm Ramberg (t.v.) fra Tromsø og Anna Elise Tryti fra Bergen kan få mer makt hvis kommunalminister Jan Tore Sanner holder det han lover.

Byrådene Ragni Løkholm Ramberg (t.v.) fra Tromsø og Anna Elise Tryti fra Bergen kan få mer makt hvis kommunalminister Jan Tore Sanner holder det han lover. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Storbyene krever økt handlingsrom. Det kan de få.

DEL

Mer makt og større regioner står øverst på ønskelisten til samtlige norske storbyer. Mandag møtte representanter for de største kommunene kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til et såkalt innspillsmøte.

Han fikk klar beskjed, og noterte til krampa tok ham.

Større regioner

- Byene ønsker mer handlingsrom, og det skal de få. De tenker miljø og legger til rette for vekst og utvikling. Da må vi se hvordan vi skal få gitt de større byene handlingsrom, sier Jan Tore Sanner (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hvordan skal det skje?

– Vi skal legge vekt på byenes synspunkter når det gjelder areal- og samfunnsplanlegging. Vi ønsker også å fortsette å få innspill om hvordan de skal få større ansvar, svarer han.

At byene ønsker større regioner, og at Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) ikke klarer å vente på å få ett fylke i Trøndelag, er musikk i ørene til Jan Tore Sanner.

– Det er viktig at byene ikke er seg selv nok, men at byene løser sine utfordringer sammen med omlandet. Større regioner er bra både for innbyggere og næringslivet, mener Jan Tore Sanner.

Må se sammenhengen

Kommunalministeren samlet mandag de største byene i landet til en bykonferanse i forbindelse med den nye stortingsmeldingen om politikk for bærekraftige byer og sterke distrikter.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, deltok på møtet sammen med varaordfører Jørgen Kristiansen fra Kristiansand.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, deltok på møtet sammen med varaordfører Jørgen Kristiansen fra Kristiansand. Foto:

Han stilte selv spørsmålet om bypolitikere har tilstrekkelig med handlingsrom til å skape byutvikling og om staten gir kommunene nettopp det. Svaret var altså nei.

Sanner vil vekk fra tiden med en bymelding og en distriktsmelding. Han vil se det hele under ett.

– Vi må dyrke motsetningene. Se sammenhengen mellom by og omland, hvordan man kan spille hverandre gode, hevder han.

Staten må bidra

Men storbyene er opptatt av at også staten må bidra. Både med en stor del av utgiftene ved infrastrukturtiltak, og ved at Husbanken kan brukes som et nyttig verktøy i boligpolitikken.

Framfor alt krever byordførerne at Fylkesmannen skal ha mindre makt til å stoppe planer som er vedtatt i lokaldemokratiet, og at staten må opptre samlet i innsigelsessaker.

Trondheim-ordfører Rita Ottervik er opptatt av statlig medfinansiering av kollektivtilbudet i byen.

Byråd for byutvikling i Bergen, Anna Elisa Tryti (Ap), er også klar i sin tale:

– Staten må bidra med fleksible virkemidler for at byene skal nå de ambisiøse klima- og miljølovene som vi har sagt, sier hun. (ANB)

Artikkeltags