– Har løst et stort kreftmysterium

En gruppe forskere ved den amerikanske Mayo Clinic mener å ha oppdaget en måte å få kreftceller til å slutte å dele seg på.

En gruppe forskere ved den amerikanske Mayo Clinic mener å ha oppdaget en måte å få kreftceller til å slutte å dele seg på. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Forskere mener å ha funnet «av-knappen» til kreftcellene.

DEL

[Teknofil.no]  En gruppe forskere ved den amerikanske Mayo Clinic mener å ha oppdaget en måte å få kreftceller til å slutte å dele seg på.

The Telegraph skriver at gamle celler som forbereder seg på å dø, egentlig skal slutte å dele seg. Dette skjer ved at microRNA-et i cellene aktiverer produksjonen av et protein som kalles PLEKHA7.

I kreftceller klarer ikke microRNA-et å forsyne cellene med nok PLEKHA7, og cellene begynner å dele seg ukontrollert. Dette resulterer i kreftsvulster, skriver nettstedet.

Forskerne ved Mayo Clinic har funnet ut at ved å injisere microRNA direkte inn i en svulst, har protein-mengden blitt normalisert, og cellene har sluttet å dele seg.

The Telegraph skriver at forskerne har utført vellykkede tester av metoden på kreftceller fra lungkreft, brystkreft og blærekreft. Avisen skriver at forskerne sammenlignet resultatene med å aktivere bremsene på en bil.

– Vi burde nå kunne klare å gjenetablere bremsene og gjenskape normal cellefunksjon, sier Profesor Panos Anastasiadis ved The Department for Cancer Biology i USA.

Han fortsetter: – De tidlige resultatene for noen aggressive krefttyper er veldig lovende. Dette representerer en uventet ny biologi som kan gi oss koden, programvaren, for å «skru av» kreft.

Det motsatte fungerer faktisk også; forskerne har klart å «skru på» utviklingen av kreft ved å fjerne microRNA-et fra celler.

Det er imidlertid viktig å påpeke at forsøkene er gjort på laboratoriedyrkede kreftceller, og ikke verken mennesker eller dyr som faktisk har kreft. Nå fokuserer forskerne på å finne en praktisk «leveringsmetode» for microRNA-et.

Henry Scowcroft ved Cancer Research UK betegner studien som viktig, og sier at den løser et biologisk mysterium man har lurt på lenge. Men han understreker samtidig at det vil ta lang tid før vi finner ut hvordan dette kan brukes i praksis. (ANB)

Dette forsøket virker med andre ord å ha svært mye for seg
Noe man ikke nødvendigvis kan si om disse ti eksperimentene

Artikkeltags