Hotellstil er trendy på jobben

Trond Ramsøskar lever som han lærer. Her er han på sitt fargerike kontor.

Trond Ramsøskar lever som han lærer. Her er han på sitt fargerike kontor. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ekspert mener form og farge brukes altfor lite i norske bedrifter.

DEL

- Få inn hotellstil på kontoret. Det vil lønne seg, sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar, som mener form og farge brukes altfor lite bevisst for å skape arbeidsglede og kreativitet i norske bedrifter.

Ramsøskar er kjent for sin fargerike innredningsstil, som oppfordrer bedrifter og arkitektkollegaer til å bli mer vågale i design av kontorlokaler.  

- Det er altfor mye hvitt, grått og sort på arbeidsplassene rundt om. På nettsidene forteller bedriftene hvor unike de er, men besøker du lokalene deres ser de like ut alle sammen, slår Ramsøskar fast.

Han kommenterer nesten litt oppgitt at lokalene synes å være et glemt element i profileringsstrategien til bedriftene.

- De har «alle» ord som kreativitet, åpenhet og refleksjon i sine visjoner, men bortsett fra at de henger synlig i resepsjonen, er det lite i lokalene forøvrig som sender slike signaler. Interiøret skal underbygge visjonen, det er en like viktig signalbærer som logo og fontstørrelser, sier interiørarkitekten lett hoderystende.

Korridoren utenfor kontorene framstår som en fargerik jungel.

Korridoren utenfor kontorene framstår som en fargerik jungel. Foto:

Ramsøskar tror ikke folk ønsker hvite og grå omgivelser. Selv bruker han både lime, gult, turkis og rosa i friske kombinasjoner, og opplever stadig at folk som i utgangspunktet er skeptiske, blir kjempefornøyde.

- Omgivelsene påvirker oss, og på jobben er det viktig å utløse både energi og arbeidsglede. Farger er en enkel måte å gi energi på, mener Ramsøskar.

Den erfarne interiørarkitekten utfordrer etablerte tradisjoner for vellykket kontordesign, og mener det er viktig å tenke nytt.

- Som bransje tenker vi interiørarkitekter og arkitekter helhet på feil måte, derfor blir alt likt.  Vi må overføre noen av teknikkene fra hotellplanlegging til næringsbygg, og designe rom der folk trives og soner tilpasset formålet, sier han.

- Ta for eksempel loungeområdet. Der kan gjestene trekke seg tilbake og sitte uforstyrret. Området skiller seg fra resepsjonen, spisesalen og rommene hvor det legges vekt på andre egenskaper. Slik kan det også skapes spesialtilpassede soner på en arbeidsplass, forklarer Ramsøskar.

Dette er ett av møterommene.

Dette er ett av møterommene. Foto:

Han mener feilen er at det tenkes for mye helhet.

- Og her må nok min bransje ta noe av skylden, for jeg tror ikke det har vært et rungende rop fra kunder som er årsaken til alle de hvite kontorveggene, smiler han og er glad for at det er tegn til at flere nå jobber mer med farger.

Skillet mellom boliginnredning og kontormiljø har gradvis blitt mindre. I boliginnredning har den såkalte hotellstilen fått stadig flere tilhengere, og folk kopierer lune interiør med dempede farger og taktile overflater for å gjøre hjemmene sine koselige.

- Folk har oppdaget at det blir ikke god design selv om man innreder minimalistisk i hvitt og sort. Og det blir i hvert fall ikke trivsel av det, forsikrer interiørarkitekten. (ANB)

Artikkeltags