Hvem er best på bygdeutvikling?

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, skale dele ut Bygdeutviklingsprisen 2015 under Grüne Woche i Berlin.

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, skale dele ut Bygdeutviklingsprisen 2015 under Grüne Woche i Berlin. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tre kandidater kjemper om heder og ære pluss en kvart million kroner.

DEL

I forbindelse med Grüne Woche i Berlin skal Innovasjon Norge også i år dele ut den prestisjetunge Bygdeutviklingsprisen.

Premien er på 250.000 kroner pluss heder og ære.

Åmot Operagård i vestlandsbygda Bygstad, Tor Oxhovd Svalesen fra Valdres og Folvell gård på Årnes i Akershus er de tre fylkesvinnerne som kan stikke av med prisen.

Prisutdelere er nyutnevnt landbruks- og matminister Jon Georg Dale, og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

Verdige kandidater

Prisutdelingen skjer på den norske ambassaden i Berlin 14. januar, i forbindelse med en stor reiselivskonferanse som arrangeres årlig i forkant av den store landbruksmessen Grüne Woche.

Landbruksminister Jon Georg Dale.

Landbruksminister Jon Georg Dale. Foto:

Ifølge Innovasjon Norge-topp Anita Krohn Traaseth er det tre spennende kandidater som er nominert i år.

– Hver av de tre nominerte representerer ulike gründervirksomheter og gårdsrelaterte næringer. Det skjer utrolig mye interessant knyttet til landbruket og bygdene rundt. Det er en takknemlig oppgave å skulle velge mellom tre så dyktige kandidater, sier Anita Krohn Traaseth.

Bygdeutviklingsprisen er en bedrifts- og næringsutviklingspris myntet på personer som har etablert en vellyket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.

Tor Oxhovd Svalesen er blant de nominerte.

Tor Oxhovd Svalesen er blant de nominerte. Foto:

Først blir det kåret fylkesvinnere, som får 50.000 kroner i premie. Tre av fylkesvinnerne blir så nominert til den nasjonale prisen og invitert til Berlin.

Nyskapningspris

På mange måter er Bygdeutviklingsprisen også en nyskapningspris.

Vinneren skal vise til et økonomisk resultat og lønnsomhet.

Den skal gi sysselsetting, særlig for kvinner og ungdom.

Vinneren skal også vise sosial og miljømessig bærekraft, blant annet gjennom utnyttelse av lokale ressurser.

Virksomheten skal også gi ringvirkninger for lokalsamfunnet.

Tor Oxhovd Svalesen fra Valdres er aktiv medeier og pådriver for flere firmaer blant annet med biovarme. Folvell gård driver allsidig drift med gris på konsesjonsgrensa og jordbær. Åmot Operagård er arena for produksjon av kulturopplevelser, selskap og brylluper.

I fjor gikk prisen til Rørosmat, mens Moer gård fra Akershus vant året før. (ANB)

Artikkeltags