Ikke la deg svindle!

- Ikke ta telefonen når du tror det kan være svindlere på ferde.

- Ikke ta telefonen når du tror det kan være svindlere på ferde. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg tok telefonen og ba dem dra en viss plass.

DEL

[Telemarksavisa]  Microsoft-svindlerne gir seg ikke. Nå er de på ferde igjen.

En mann fra Gvarv i Telmark vil gjerne advare om at han har hatt flere telefoner fra svindlere de to siste dagene.

- Det er greit at folk blir gjort oppmerksom på dette slik at de tenker seg om to ganger før de tar telefonen, forteller han.

I løpet av de to siste dagene har han opplevd å bli oppringt fra to ukjente telefonnumre, begge med retningsnummer som indikerer at telefonene kommer langveis fra.

Skjult nummer

Den første telefonen som tikket inn hadde retningsnummer +58 som indikerer at den kom fra Venezuela. Telefon nummer to hadde retningsnummer +199, som ser ut til å stamme fra India. På en av oppringingene sto det kun "skjult nummer". Denne svarte vår mann på.

- I andre enden så var det en som presenterte seg på gebrokkent engelsk og fortalte at han var fra Microsoft. Jeg ba han enkelt og greit om å reise en viss plass, og la på røret.

De tre oppringningene har alle kommet på fasttelefon.

Mange fra India

Både politiet og Telenor har tidligere i år gått ut med klare advarsler til dem som mottar slike telefoner: Legg på!

I Norge har telefonsvindel blitt like vanlig som feilparkering. Hvert år sperrer Telenor flere hundre telefonnumre for innringing til Norge.

Blir du oppringt av et ukjent telefonnumre som begynner på 001, 00380, 00381, 00382, 00383, 00384, 00385, 0091, 007, 00993, 0093, 00992, 00993, 00976, 00996, 00998, så bør du altså skru på varsellampene.

Anne Dybo i Økokrim er ekspert på svindel. Hun forteller at mange av svindlerne som ringer Norge, gjør dette fra vanlige call sentre i Asia.

- De sitter gjerne på et call senter i for eksempel India. Telefonen er satt over slik at det ser ut som om de ringer fra USA, England eller Norge. Ofte er dette mennesker som har dette som en vanlig jobb. Det er ikke en gang sikkert at de vet de er delaktig i svindel, sa Dybo til Nettavisen i juni i år.

Hun fortalte da at den såkalte Microsoft-svindelen igjen har tatt seg opp. Dette går ut på at nordmenn blir oppringt og fortalt at de har problemer med sin pc. Personen, som hevder han eller hun er fra Microsoft, tilbyr seg å løse problemet mot at du betaler en sum. For å hjelpe deg trenger personen kortopplysninger.

Hvis folk begynner å spørre etter masse personlig informasjon og kontoinformasjon, så legg på! (ANB)

Artikkeltags