Milliardsmell for Norwegian

Første kvartal 2017 var ikke bra for Norwegian og konsernsjef Bjørn Kjos.

Første kvartal 2017 var ikke bra for Norwegian og konsernsjef Bjørn Kjos. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Flyselskapet går nesten med to milliarder i underskudd i første kvartal.

DEL

[Nettavisen]  Norwegian tapte penger så det sang i årets første kvartal.

I kvartalsrapporten fremlagt torsdag fremgår det at selskapets underskudd før skatt er på hele 1,85 milliarder kroner. 

Første kvartal er vanligvis det svakeste for Norwegian, i likhet med andre flyselskaper, på grunn av lavere etterspørsel etter flyreiser i årets tre første måneder. Samtidig er underskuddet nesten en dobling av resultatet for samme periode i fjor, da selskapet gikk med et underskudd på 991 millioner kroner.  

Ingen påskehjelp 

Norwegian forklarer milliardsmellen med en kombinasjon av høyere drivstoffkostnader, tøff konkurranse og en sterkere krone.

«Påsken fører dessuten til en forskyving av inntekter over til april fra mars i fjor», skriver selskapet.

På den positive siden kan selskapet glede seg over at driftsinntektene deres fortsatt stiger med ni prosent til 5,41 milliarder kroner. Bruttoresultatet, altså driftsresultatet før avskrivning og nedskrivning, var på -1,34 milliarder kroner, mot - 0,61 milliarder kroner for et år siden.

I første kvartal valgte 6,7 millioner passasjerer å fly med Norwgian, en økning på 14 prosent, og selskapet skriver at den sterkeste veksten hadde Norwegian i USA, Spania og Frankrike. I Norden var passasjerveksten på 6 prosent. 

Valutasmell

Ved siden av høyere drivstoffkostnader, trekker konsernsjef Bjørn Kjos trekker fram at kronen i løpet av kvartalet styrket seg mot britiske pund, euro og svenske kroner. 

Nesten halvparten av selskapets omsetning er i disse valutaene.

- I tillegg påvirkes tallene av at påsken ikke var i første kvartal, slik den var i fjor. Samtidig er det positivt at flyene fylles godt og at stadig flere velger Norwegian i både nye og mer etablerte markeder, sier konsernsjef Bjørn Kjos. (ANB)

Artikkeltags