Nå dropper vi aksjene

Nordmenn dropper aksjer og tyr til sparekonto i usikre tider.

Nordmenn dropper aksjer og tyr til sparekonto i usikre tider. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Norske familier tar økonomiske grep når det er usikre tider.

DEL

– For norsk økonomi er det viktig at vi bruker penger. Hvis ikke kan arbeidsmeldigheten bre om seg. Ha en økonomi som er robust til å møte nedgangstider, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Til banken

Usikre tider i arbeidsmarkedet fører til at norske husholdninger flytter sparepengene sine fra aksjer til bank, viser en fersk undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Norsk økonomi var preget av en oljedrevet konjunkturnedgang i fjor, og den er fortsatt merkbar. En frykt for lavere rente, økte priser, lav reallønnsvekst og høyere arbeidsledighet, får konsekvenser. Vi strammer pengesekken og bygger opp en økonomisk buffer.

– For å få mer ut av sparepengene, er det viktig å tenke på hvor de plasseres. Nå som renten er såpass lav, vokser ikke pengene du sparer i banken, understreker Sandmæl.

Flere investeringer

Forbrukerøkonom Silje Sandmæls råd er å spre investeringene for å ha flere bein å stå på.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæls råd er å spre investeringene for å ha flere bein å stå på. Foto:

Forbrukerøkonomens råd er å spre investeringene for å ha flere bein å stå på.

– Kortsiktige penger bør plasseres i bank eller rentefond. Penger som ikke skal brukes før om flere år, kan settes i kombinasjonsfond, aksjefond og enkelte aksjer, påpeker Sandmæl.

For langsiktig sparing anbefaler hun en spareavtale som inkluderer aksjer fordi den er forbundet med mindre risiko.

Ifølge SSB-undersøkelsen dekker den økonomiske bufferen 25 prosent av inntektsbortfallet til den arbeidsledige. Personer med lav formue og utdanning jevner i mindre grad ut konsumet sitt over tid.

For å få mer ut av sparepengene, er det viktig å tenke på hvor de plasseres.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom

På instinkt

Ifølge forbrukerøkonomn Elin Reitan får stadig flere øynene opp for aksje- og fondssparing.

Ifølge forbrukerøkonomn Elin Reitan får stadig flere øynene opp for aksje- og fondssparing. Foto:

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier at stadig glere har fått øynene opp for aksje- og fondssparing, men at majoriteten plasserer pengene sine på en vanlig sparekonto.

– Når børsene faller, handler nok en del instinktivt for å redusere egen risiko. Å selge ut fondssparingen sin i et fallende marked kan forårsake unødvendige tap, sier hun til ANB.

– Forbruket har ennå ikke falt nevneverdig, og boligmarkedet koker fortsatt i store deler av landet. Det skyldes lave renter, men er også et tegn på at mange ikke har tatt den usikre fasen innover seg, sier hun. (ANB)

Artikkeltags