– Nav er umulig å styre

Nav er nlitt umulig å styre politisk, hevder tidligere Nav-topp.

Nav er nlitt umulig å styre politisk, hevder tidligere Nav-topp. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tidligere Nav-topp mener Nav må splittes opp for å kunne fungere.

DEL

Nav-systemet er så stort at det er umulig å styre politisk, mener tidligere Nav-topp Bjørn Gudbjørgsrud. Han mener Nav må splittes opp for å kunne fungere.

–  Nav har blitt for stort. Oppgavene og målsettingene er så mange og så forskjellige at det er umulig å lykkes. For å gjenvinne kontrollen må Nav splittes opp i mindre biter, sier Gudbjørgsrud til Klassekampen, som har intervjuet ham etter at han først ga et intervju om sine erfaringer til bladet Velferd.

Gudbjørgsrud mener arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) ikke har styring over hva som foregår i etaten.

–  For oss i Nav var det lite forskjell på om vi har en Frp-statsråd eller en Ap-statsråd. Det får meg til å spørre om politikerne i det hele tatt har et politisk prosjekt med Nav eller om det er rein administrasjon, sier Gudbjørgsrud, som sluttet som tjenestedirektør i Nav i oktober for å bli rådmann i Hamar kommune.

Han mener det kreves grunnleggende endringer i systemet og reglene for Nav. Dessverre er politikerne for feige til å gjøre det som trengs, mener han.

–  Jeg savner politisk mot. Politikerne er redde. De frykter at hele Nav vil bryte sammen hvis de gjør endringer, sier han.

Arbeidsminister Robert Eriksson skriver i en epost til Klassekampen: «Jeg har nylig hatt møte med topplederne i Nav. Tilbakemeldingen derfra er at de opplever at de politiske signalene under dagens regjering er tydeligere enn på lenge. At Gudbjørgsrud ikke har fått med seg det, får så være». (ANB-NTB)

Artikkeltags