«Nesten ingen» søker i skattelistene

Det ble foretatt 87 prosent færre søk i skattelistene etter at den du søker på kan få vite at du har søkt.

Det ble foretatt 87 prosent færre søk i skattelistene etter at den du søker på kan få vite at du har søkt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Et demokratisk problem, mener NHH-professor.

DEL

[Bergensavisen]  Antall søk i skattelistene sank dramatisk etter at det ble synlig hvem vi har søkt på. – Et demokratisk problem, mener NHH-professor.

Fredag ble skattelistene offentlig tilgjengelige, der man kan søke opp sjefen eller naboen eller hvem det skulle være.

Fra fjor ble det imidlertid innført en vesentlig endring: Den du søker opp, får informasjon om at du har søkt på dem.

Tallene fra Skatteetaten viser tydelig at de fleste av oss synes det er morsommere når vi ikke blir avslørt: Antall skattesøk sank med hele 86,9 prosent fra 2013 til i fjor.

For inntektsåret 2012 ble det gjort mer enn 16,5 millioner søk. For inntektsåret 2013 ble det gjort under 2,2 millioner søk.

Det var imidlertid omtrent like mange brukere som logget seg inn på Skatteetatens sider i fjor som året før.

– Om lag 867 000 unike brukere har logget seg inn og søkt i skattelistene for inntektsåret 2013, sier Anne Kirkhusmo, pressesjef i Skatteetaten.

670 000 av disse har vært inne og sett på hvem som har søkt på dem. Året før var det om lag 898 000 unike brukere som søkte i listene.

– Demokratisk problem

Alexander Cappelen, professor ved Norges Handelshøyskole, mener endringen i regelverket utgjør et demokratisk problem.

– Vi vet at folk har en veldig dårlig forståelse for inntektsulikheter i samfunnet, både med hensyn til formue og inntekt, sier han til BA.

– Denne informasjonen kan man få på andre måter, og det er ikke sikkert at skattelistene er det beste alternativet, men å begrense en så viktig kanal bidrar ikke til bedre forståelse.

Cappelen peker på at det kan være svært relevant å vite hva kollegaene dine tjener, for å avdekke lønnsforskjeller som kan brukes i lønnsforhandlinger eller rett og slett føre til at man bytter jobb.

– Men det blir veldig pinlig hvis dine kollegaer ser at du har søkt på dem.

– Tror du det er grunnen til at færre søker, at det er pinlig?

– Ja, helt klart. Vi er veldig redde for å framstå som noen som snuser i andres affærer. Effektivt sett er denne regelendringen nesten det samme som et forbud, sier Cappelen.

– Finnes det noe positivt med denne regelendringen?

Søker for deg

– Det gjør det vanskeligere å misbruke informasjonen, for eksempel til kriminelle formål. Men allerede før fjorårets endring måtte man logge seg inn for å søke, så muligheten for å misbruke informasjonen var allerede begrenset, sier han.

I fjor dukket det opp selskap og privatpersoner som tilbød seg å søke i listene for deg. Cappelen tror imidlertid ikke mange benytter seg av disse.

– For det første er det få som kjenner til dem, og for det andre tror jeg mange vil kvie seg for å bruke dem fordi de har problemer med å innrømme for seg selv at de vil betale for en slik tjeneste, mener han. (ANB)

Dette betyr skattetallene

* Lønnsinntekten oppført i skattelistene er ikke den samme som på lønnsslippen.

* I skattelistene får du tre økonomiske opplysninger om personen du søker på: Formue, inntekt og skatt.

* Men det er ikke summen på naboens lønnsslipp du kan hente ut fra skattelistene.

* Det er nemlig den skattepliktige inntekten og formuen som framgår av listene, i tillegg til den reelle skatteytelsen. Det er nettoinntektene som vises i skattelistene, den såkalte «alminnelig inntekt». Den viser lønnsinntekter og kapitalinntekter fratrukket alle fradrag, som for eksempel personfradrag, minstefradrag og lånerenter. Tallene er før skatt.

* Derfor har de aller fleste en høyere lønnsinntekt enn hva nettotallene i skattelistene viser. Størrelsen på boliglån, sivilstatus, BSU-sparing er noen av faktorene som påvirker den skattepliktige inntekten.

* For å søke, og for å se hvem som har søkt på deg, må du logge inn på skatteetaten.no. (ANB)

Artikkeltags