Ny oljestrid i Ap

Partileder Jonas Gahr Støre varsler knallhard oljedebatt på Ap-landsmøtet i 2017.

Partileder Jonas Gahr Støre varsler knallhard oljedebatt på Ap-landsmøtet i 2017. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Partileder Jonas Gahr Støre varsler knallhard oljedebatt på Ap-landsmøtet i 2017.

DEL

I sin oppsummering av debatten på landsmøtet i Fellesforbundet røpet Ap-lederen at spørsmålet om en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja blir en del av programarbeidet foran landsmøtet i 2017.

Han er fullt klar over at det kommer til å bli en heftig og omstridt debatt.

– Det har vært et omstridt tema med motstridende interesser i partiet, og blir det igjen. Men slik synes jeg også det skal være, sier Jonas Gahr Støre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette er et viktig og stort tema som kombinerer spørsmål om næringsinteresser og aktivitet vi har hatt i Norge de siste 40-50 årene, med et sårbart område. Det er nettopp dette politiske landsmøter er til for, nemlig å veie opp dette. Vi hadde debatten i 2013. Det kommer til å bli debatt også i 2017, sier Jonas Gahr Støre.

Landsmøtevedtak

Selv har han ikke konkludert.

– Det vil være galt av meg som partileder ved inngangen til en programprosess, sier han.

Han peker imidlertid på at Arbeiderpartiet allerede har et landsmøtevedtak fra 2013 som sier at oljeutvinning i disse områdene skal være gjenstand for en konsekvensutredning.

– Det får vi ikke gjennomført fordi det ikke har flertall på Stortinget. De fire samarbeidspartiene blokkerer det. Så får vi se hvor vi lander i 2017.

Han presiserer at spørsmålet om en eventuell utvinning av området på nytt skal behandles på et landsmøte før det konkluderes etter en eventuell konsekvensutredning.

Bedre teknologi

I sin landsmøtetale presiserte Støre at han vil ha et høyt og stabilt aktivitetsnivå i oljesektoren, men med en aktiv myndighetsstyring for å få utslippene ned og bedre teknologi.

– Verden kommer ikke til å slutte å etterspørre olje og gass. Det er heller ikke meningen at Norge skal slutte med det. Men vi må samtidig være en pådriver for å få utslippene ned og gjøre teknologien bedre, sa han til de over 400 delegatene på landsmøtet til Fellesforbundet. (ANB)

Artikkeltags